Csillagok háborúztak a Hősök terén + galéria

A hétvégén hazai Star Wars-rajongók tömege lepte el a főváros emblematikus helyszínét, hogy a szerdán érkező Star Wars-sorozat, Az akolitus megjelenése alkalmából fénykardokkal világítsák be a Hősök terét. A millenniumi emlékművet ellepték a mini Darth Vaderek és a rohamosztagosok, miközben a szülők is újra gyermekké lényegülve ordították el magukat annak megfelelően, hogy éppen a világos vagy a sötét oldal kerítette-e őket hatalmukba.

2024. 06. 03. 14:30
Star Wars
Star Wars és lézerkard rajongók találkozója a Hősök terén. Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hősök tere egészen különleges tér. Az égbe magasodó millenniumi emlékmű tetején Gábriel arkangyallal, az oszlop tövében a honfoglaló vezéreinkkel, mögöttük a félköríves Nemzeti pantheonnal, amelyek mind tekintélyt parancsoló méreteikkel, mozdíthatatlannak tűnő szilárdságukkal nyűgözik le az embert, és emlékeztetnek önnön súlyunkra a történelem sodró tengerében, ami világraszóló teljesítményekkel, tanulságos kudarcokkal van kikövezve. Egészen különös élmény, mikor fellángoló nemzeti érzelmeim egy olyan gyermekkori rajongással párosulnak, mint amilyet sok millió emberrel közösen táplálok a Star Wars világa iránt. A hétvégén ugyanis hazai rajongók tömege lepte el a főváros emblematikus helyszínét, hogy a héten érkező Star Wars-sorozat, Az akolitus megjelenése alkalmából fénykardokkal világítsák be a Hősök terét.

Star Wars
A rajongók fénykardjai bevilágították a Hősök terét. Fotó: Teknős Miklós

 

Star Wars mindörökké 

A messzi-messzi galaxis legelkötelezettebb jelmezes rajongóit magába tömörítő 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége, a Lázadó Légió és a Magyar Galaktikus Fan Klub közösen keresve sem találhatott volna szemrevalóbb, impozánsabb helyet a különleges galaktikus hadműveletnek, mint a Hősök tere. 

A résztvevők között feltűnően sok volt a család, főleg apuka, akik a Star Wars iránti rajongásukban nyilvánvalóan képesek még könnyebben kapcsolódni a gyerekekhez, belevetni magukat a biztonságot és tanulást jelentő játékba. Könnyű elfelejteni, hogy a fantáziavilágokban való elmerülés nemcsak megmosolyogtató infantilis hóbort lehet, hanem felelősségteljes, komoly vállalás is.

A rajongókat rögtön körbevették a kíváncsiskodó turisták és a bámészkodó járókelők, akik okostelefonjaikkal igyekeztek megörökíteni az élményt, miközben sűrűn kattogtak a sajtósok fényképezőgépei, halkan zúgott az égben repkedő drón, repültek a Darth Vaderrel és a többi kosztümös figurával közös szelfik. Egy idős hölgy csodálkozva figyelte a kardozó felnőttek gyermeki lelkesedését, hangos „Éljen a Lázadás!”, „Éljen a Köztársaság!”, „Éljen a Birodalom!” felkiáltásait, s halványan benne is felderengett, hogy látta ezeket a filmeket még olyan harminc-negyven évvel ezelőtt.

A Star Wars világa azóta jóval nagyobbra nőtt, érkeztek az előzményfilmek, majd a Disney-féle folytatástrilógia, a különböző animációs és élőszereplős sorozatok, de a jelenség már jóval korábban túllépett a filmek világán. Nem csak a kapcsolódó termékekre (könyvek, képregények, tematikus parkok, akciófigurák, videójátékok stb.) kell gondolni, sokkal inkább a Star Wars egyedülálló popkulturális jelentőségre. A világ nyugati felében ugyanis még annak is van viszonyulása, tudása a Star Warsról, akit nem fogott meg ez a zsigeri fantáziavilág vagy még a filmeket sem látta. Ahogy mondani szokták, George Lucas jókor volt jó helyen: az 1970-es évek végén, az internet és a közösségi média kora, a kezelhetetlen médiazaj előtt, jókora technológiai arzenált bevetve valósította meg a mitikus sablonokból és archetípusokból építkező vízióját, a körülötte kialakult kultusz ezért is egyedülálló és megismételhetetlen.

A korabeli kritika nem feltétlenül kezelte paradigmaváltó klasszikusnak a Star Warst, a közönség azonban szorosan magához ölelte a legkisebb királyfi galaxisok között átívelő kalandját. Luke Skywalker próbatételei egy régi történetet meséltek el új köntösben, a bennünk dúló jó és rossz örök harcát, rávilágítva a tényre, hogy a mágikus tudat hanyatlásának ellenére (az anyagon túli valóság észlelése, ami leginkább a mítoszokon, a valláson és a népmeséken keresztül vált megfoghatóvá) van, ami sosem nem változik. Mindig szükségünk van a lelkünkre rezonáló jó történetekre.

Hogy A Star Wars: Az akolitus című nyolcrészes sorozat ilyen történet lesz-e, azt csak a következő hetekben fogjuk megtudni. Az első rész június 5-én, szerda hajnalban kerül fel a Disney+ streaming oldalára, és szerepel benne a harctudását már a Mátrix-filmekben is megcsillogtató Carrie-Anne Moss is. A filmekre ez idáig nem volt jellemző, hogy igazán messze merészkedtek volna az ún. Skywalker-sagától, szinte az összes sorozat és mozifilm ugyanabban a pár évtizedben játszódott, miközben a képregényekben, a videójátékokban és a könyvekben már több ezer éves horizontra tágult a Jedikkel és Sith-lovagokkal teli galaxis krónikája. Az akolitus az eddigi legnagyobb lépés az élőszereplős produkciók között, ami bő száz évvel Anakin Skywalker születése előtt, a Köztársaság fénykorában játszódik, amikor a galaxisban a Jedi Rend vezetésével látszólagos béke uralkodik, ám a sötétben valaki vadászni kezd a fény lovagjaira.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.