Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Piros Ildikó mindenkitől ellopott valamit, tevékenységét most életműdíjjal jutalmazták

Életműdíjat kapott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Piros Ildikó, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A veréb is madár, az Abigél, vagy éppen a Hahó, öcsi. A jeles alkalomból Piros Ildikó a Hír TV filmes háttérműsorában árulta el, mit jelent neki a színjátszás, a filmezés, a szolgálat. A Svenk legújabb adása szombaton 23.30-kor kerül a képernyőre.

2024. 06. 15. 10:02
Piros Ildikó
Piros Ildikó A veréb is madár című filmklasszikusban Kabos Lászlóval. Forrás: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Filmakadémia életműdíját minden évben öt olyan művész, illetve szakember veheti át, akik valamilyen módon beírták nevüket a magyar filmtörténelembe. 2024-ben Deimanik Tamásné fénymegadó, Elek Judit rendező, Gulyás Buda operatőr és Selmeczi György mellett Piros Ildikó színésznőt, érdemes művészt érte a megtiszteltetés, hogy megkapja a jeles trófeát. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztiválon került sor, az életműdíj kapcsán a Svenk is interjút készített az színésznővel, amely szombat éjszaka, 23.30-kor lesz megtekinthető a Hír TV-n.

Piros Ildikó
Piros Ildikó az idei életműdíjasok között. Fotó: NFI

Piros Ildikó mindig is szeretett figyelni

Az életműdíj akaratlanul is elgondolkodtatta Piros Ildikót, hogy visszatekintsen a pályájára, amit töretlennek érez, és ezt nem mindenki mondhatja el magáról – derült ki rögtön az adás elején. A színésznő rengeteg hálát érez e miatt, amolyan ajándék életeknek tekinti a rengeteg eljátszott színházi és filmszerepet.

Egyébként magyar tanár szerettem volna lenni és szerintem az is vagyok

– mondja nevetve, mikor a pályakezdéséről mesél. Korán megtalálta a kamera, 1966 óta több mint ötven filmben és tévéjátékban szerepelt, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1970-ben fejezte be Várkonyi Zoltán osztályában, olyan pályatársakkal, mint Sunyovszky Szilvia, Verebes István vagy Kern András. A színésznő megfoghatatlannak és titokzatosnak találja választott mesterségét, de hite szerint kötelessége hozzá művelni magunkat a színészi pályához:

Nemcsak olvasmányokkal, hanem képzőművészettel, zenével, mindennel, mert önmagában ez semmi, csak egy pillanat elmúlása. A színjátszás viszont sokkal több, ha az emberek valamiért észrevesznek, az nem egészen az aznap esti teljesítés érdeme, hanem annak a teljes életnek, amit mögé raktam, mögé álmodtam

A színésznő a műsor folyamán hosszasan sorolja emlékezetes szerepeit, de persze mindig akadnak kimaradók, ő maga sem szeret válogatni. Leghíresebb filmszerepei közé tartozik az Abigél, A veréb is madár, a Hahó, Öcsi! és a Macskajáték. Jó szívvel tud visszagondolni a pályájára, amit mindig is alapjaiban határozott meg az alázat, a színjátszás ugyanis nem is annyira csillogás és reflektorfény, mint inkább alázat. A műsorból megtudhatjuk kik azok a színésztársak, akik iránt Piros Ildikó különleges hálát érez, ezzel kapcsolatban különösen viccesen fogalmaz:

Mindenkitől ellophattam valami olyan dolgot, ami beépült az én játékomba. Megfigyelhettem őket, és én nagyon szerettem figyelni.

A Svenk életműdíjasokról szóló korábbi adásairól itt írtunk:

A Hír TV filmes háttérműsorának legújabb adását most szombaton 23.30-kor láthatják a televíziónézők, az ismétlés szokás szerint vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.