Utoljára játszik a közönségnek Tommy Vig

Ingyenes búcsúkoncertet ad Tommy Vig. A világhírű dzsesszzenész, vibrafonos, dobos, aki évtizedeken át az Egyesült Államokban dolgozott, a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán lép fel június 29-én.

Forrás: MTI2024. 06. 21. 18:32
VIG, Tommy
Tommy Vig dzsesszzenész interjút ad az MTI-nek budapesti otthonában 2022. február 1-jén. A zenész Jazz Jazz 2022 címmel új lemezt készített. Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tommy Vig 86. születésnapja előtt két héttel utoljára lép fel közönség előtt, lezárva csaknem nyolc évtizedes pályafutását. Az esten közreműködik Mia Kim (ének, vibrafon), Csuhaj-Barna Tibor (nagybőgő), valamint Jeszenszky György (dob) – közölték a szervezők pénteken.

VIG, Tommy
Tommy Vig dzsesszzenész interjút ad az MTI-nek budapesti otthonában 2022. február 1-jén Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kortárs, a klasszikus és a dzsesszmuzsika elemeit ötvözve egyedi zenei világot teremtő ütőhangszeres zeneszerző 1938-ban született Budapesten muzsikus családban, és már ötévesen rádiófelvételeken szerepelt. 

1956-ban elhagyta Magyarországot, és a New York-i Juilliard School of Music ösztöndíjasa lett. 1961-től Las Vegasban élt, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Tony Bennett, Tony Curtis, Judy Garland, Frank Sinatra és Bacsik Elek. Játszott Henry Mancini és Quincy Jones zenekarában, közreműködött Elvis Presley, Michael Jackson, Diana Ross és Rod Stewart lemezein.

2006-os hazatérése után is számos nagyszabású koncertet adott, de a kisebb klubok pódiumain is fellépett különböző formációival. Magyar identitásának kiemelkedő zenei példája az 1956 emlékére írt műve. Az Aranyszimfóniák című darabját a 2012-es londoni olimpia magyar győzteseinek ajánlotta. 

2022-ben megkapta a Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.