Kínába repíti a magyar zenét a rádió gyermekkórusa

Fesztiválon adják elő a hazai kóruszene legjelesebb alkotásait a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjai. A turnéról filmet készít a magyar közmédia.

Forrás: MTI2024. 07. 16. 15:58
kórusfesztivál
A Kínai Nemzetközi Kórusfesztivál százmilliós közönséget ér el minden évben. Forrás: ifcm.net
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 17. Kínai Nemzetközi Kórusfesztiválon, Pekingben lép fel 40 kórustaggal a Magyar Rádió Gyermekkórusa, ahol Kodály-, Bartók- és Liszt-műveit adják elő július 15. és 19. között.

gyermekkórus
A Magyar Rádió Gyermekkórusa több alkalommal is fellép Kínában. Fotó: Kállai Márton

A megnyitón 12 perces műsorban mutathatták be a magyar kórusművek jellegzetességeit, emellett további három alkalommal adnak koncertet a rendezvényen – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden. A programban szerepelnek a Bartók rádió tavalyi Petőfi 200 pályázatának nyertes darabjai is. 

Az első három díjazott dalt is bemutatják, így a közönség betekintést nyerhet a magyarországi gyermekkórus repertoárjának kortárs alkotásaiba.

Dinyés Soma karvezető és Vargáné Körber Katalin karmester mesterkurzust is tart a hungarikummá avatott Kodály-módszerről a fesztivál résztvevőinek.

Az elmúlt harminc évben több mint kilencven országból és régióból, több mint 3000 kórus, és összesen több mint 120 ezer résztvevő éltette együtt a kóruszenét a Kínai Nemzetközi Kórusfesztiválon. A nagyszabású esemény több mint százmilliós közönséget ér el minden évben. Az ötnapos zeneünnepen számos világhírű kórusművel várják a vendégeket, beleértve a nyitó- és záróünnepséget, mesterkurzusokat, koncerteket a kínai és nemzetközi kórusok részvételével.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a világ valamennyi kóruszene-művelőjének tudása megosztásához és tehetsége bemutatásához. A kínai turnéról a közmédia dokumentumfilmet is forgat, ennek részleteiről az M5 kulturális csatorna szombat esti Librettó című műsorában tudhatnak meg többet a delegációval utazó Junior Prima díjjal elismert műsorvezetőtől, Sipos Szilviától.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.