Ön is szavazhat, ki kapja idén a Kaszás Attila-díjat

Ebben az évben három színésznő közül kerül majd ki a győztes. Az elismerést augusztus 30-án, a 2024. évi országos színházi évadnyitó keretén belül adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Forrás: PKÜ2024. 07. 09. 17:00
Kaszás Attila-díj
Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Balla Eszterre a 6SZÍN társulatból, Ecsedi Erzsébetre, a celldömölki Soltis Lajos Színház jelöltjére, valamint Tóth Ildikóra, a Radnóti Színház tagjára adhatja le szavazatát a nagyközönség. A három színművészre augusztus 23-án éjfélig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj weboldalán. Idén összesen 33 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki titkos szavazáson azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. 

Kaszás Attila-díj
A Kaszás Attila-díj idei jelöltjei. Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség 

A jelölteket bemutató és a közönségszavazást elindító sajtóeseményen Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára kiemelte:

Kiváló szakmai teljesítmény, kiemelkedő mesterségbeli tudás, a színházművészet iránti feltétlen alázat és motiváló közösségépítő tevékenység – ez jellemezte a fiatalon elhunyt Kaszás Attila egész életét. A róla elnevezett díj ezt a szellemi örökséget kívánja megőrizni és továbbvinni – meggyőződésem, hogy sikerrel, hiszen e díj mára a magyar teátrumi világ egyik legrangosabb civil elismerésévé vált.

– A Kaszás Attila-díj a közönség és a szakma elismerését egyaránt tükrözi, ezért már a jelölésre is okkal lehet büszke mindenki. Ha van önbecsülése, tartása, belső kultúrája a szakmának, akkor ez a díj még sokáig működhet – emelte ki beszédében a díj egyik alapítója, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

A jelöltekkel a Kultúra.hu által készített kisfilmekben is találkozhatunk, a videókban személyes színházi élményeik mellett hitvallásukról, ars poetikájukról is sokat elárulnak.

A sajtóeseményen levetített kisfilmekben Tóth Ildikó Madách Imre gondolatait idézte, amely szerint a művészet legszebb tökélye az, ha úgy elbújik, hogy észre sem vesszük. (A színésznővel, aki Antall József miniszterelnök feleségét alakította a Blokád című filmben, korábban lapunk is készített interjút.) Balla Eszter a színpadi hagyomány fontosságát említi: – Szeretem a formabontó előadásokat, szeretek sokfélében dolgozni, de nagyon hiszek a klasszikus színpadra vitel erősségében is.

– Nagyon szeretem az embereket, és bízom benne, hogy ők is szeretnek engem. A szeretetet, ha adja az ember, akkor vissza is kapja – mondta el gondolatait Ecsedi Erzsébet az emberi kapcsolatok jelentőségéről.

Összmagyarságban gondolkodnak 

A Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által 2008-ban alapított Kaszás Attila-díj összmagyarságban gondolkodik, nyitva áll minden magyar nyelven játszó színművész, illetve színtársulat számára, öt alkalommal külhoni színművész vehette át az elismerést. 

A díj az eszmei értéken túl anyagi megbecsüléssel is jár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az elismerést támogató Raiffeisen Bank jóvoltából.

A Kaszás Attila-díj: a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Raiffeisen Bank összefogásával valósul meg. Az elismerést augusztus 30-án, a 2024. évi országos színházi évadnyitó keretén belül adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.