Mit adott Márai Sándor szerelmi zálogként Tolnay Klárinak?

Tolnay Klárira emlékeznek születése 110. évfordulója alkalmából szombaton Mohorán, a színésznő nevét viselő emlékházban.

Forrás: MTI2024. 07. 24. 15:00
Tolnay Klári
Tolnay Klári és Dénes György színművészek 1939-ben. Forrás: Fortepan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervező Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület-emlékház elnöke, Balla István az MTI-nek elmondta: a színésznő születésének 110. évfordulója tiszteletére emlékesttel, hangversennyel és egy különleges kiállítással készülnek, amelyen eddig ki nem állított film- és színháztörténeti relikviákat lehet majd megtekinteni.

Tolnay Klári
Márai Sándor és Tolnay Klári szerelmére csak évtizedekkel később derült fény (Forrás: Wikimedia)

Az Ajándék volt minden perc és óra címmel az emlékház szabadtéri színpadán megrendezett ünnepség része lesz a 37. Zene határok nélkül nemzetközi muzsikustábor, verseny és művészeti fesztivál hangversenye. A kiállításról szólva Balla István kiemelte, hogy látható lesz Tolnay Klárinak A vágy villamosában viselt, Mialkovszky Erzsébet által tervezett jelmeze, Blanche pongyolája. Emlékeztetett arra, hogy 1962-ben mutatták be Magyarországon először Tennessee Williams híres darabját, amelyben Tolnay Klári kiváló pályatársai mellett Blanche szerepét alakította. Ebben a darabban nyújtott érzékeny játéka emelte pályája csúcsára – hangsúlyozta Balla István.

Hozzátette, hogy kiállítják a Katyi című regény Soóky Margit író által dedikált példányát. Az ebből készült, 1942-ben bemutatott filmben a címszerepet játszotta Tolnay Klári.

A tárlat része lesz az Utazások nénikémmel című darab Tolnay Klári által fordított kézirata, valamint Márai Sándor és Tolnay titkos szerelmének egy lenyomata, a Varázs című darab 1945-ben a világhírű író által dedikált példánya is.

Az egyesület elnöke megjegyezte, a könyvet még különlegesebbé teszi, hogy a két legendás művész a Varázs 1945-ös színházi bemutatóján ismerkedett meg.

Láthatóak lesznek a kiállításon családi vonatkozású dokumentumok, a XVII. századig nyúló Tolnay-családfa, valamint a művésznő elefántcsont borítású családi imakönyve és személyes tárgyai. Bemutatják a Tolnay Klári-bonbont is, amelyet Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász alkotott meg az évforduló alkalmából.

A mai napig egyre bővülő Tolnay Klári-gyűjtemény vándorkiállításként indult, és 1994-től 1999-ig körbeutazta az országot. A gyűjtemény a Nógrád vármegyei Mohorán, Tolnay Klári egykori családi kúriájától nem messze talált otthonra.

Balla István bőrész-iparművész 2000-ben alapította meg a művésznő szellemi hagyatékát ápoló Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesületet, majd ugyanebben az évben avatta fel Mádl Ferenc köztársasági elnök a mohorai Tolnay Klári-emlékházat.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.