Így búcsúztak politikusok és művészek Alain Delontól

Politikusok, színészek és a művészvilág más képviselői adóztak tisztelettel a vasárnap 88 évesen elhunyt francia filmcsillag, Alain Delon előtt.

2024. 08. 18. 19:00
Alain Delon
Alain Delon 2012. augusztus 2-án a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, az életműdíjának átvételén Fotó: MTI/AP/Keystone/Urs Flüeler
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök az X közösségi portálon így búcsúzott Alain Delontól:

Monsieur Klein vagy Rocco, A gepárd vagy A szamuráj, Alain Delon legendás szerepeket alakított, és álmodozásra késztette a világot, feledhetetlen arcával felforgatva az életünket. Melankolikus, népszerű, titokzatos, több volt, mint egy sztár: francia emlékmű.

Claudia Cardinale Alain Delon partnere volt A gepárd című filmben. A színésznő úgy fogalmazott:

A bál véget ért. Tancredi elment a csillagokkal táncolni. Azt kérik, hogy mondjak róla pár szót (...), de túl nagy a szomorúságom. Per sempre tua (örökre a tiéd), Angelica

– mondta Cardinale a filmben megszemélyesített hősnő nevére utalva.

Jean-Paul Belmondo fia, Paul Belmondo az Instagramon tette ki apja és Alain Delon közös fényképét egy rövid üzenet kíséretében:

Alain egyszer azt mondta nekem, hogy hiányzik az apám, most ön az, aki rettenetesen fog nekünk hiányozni.

A BFMTV francai hírtelevízió kérdésére úgy vélte, hogy lezárult egy szakasz a filmtörténetben.

Carla Bruni énekesnő is az Instagramon búcsúzott a színésztől:

Viszontlátásra, Alain Delon. (...) Nem felejtjük el mindazt a tehetséget, bájt és szépséget, amit te adtál a világnak. Nem felejtjük el a karizmát, a hangot, az alakot, az arcot, a mély és különös melankóliát és szomorúságot, amely belőled sugárzott, és amely rányomta a bélyegét a filmre és a hangulatra. Ritkán találkozni ennyi bájjal és ennyi szomorúsággal egyszerre ugyanannál az embernél.

Antonio Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatója közleményében rámutatott:

Alain Delonnak sikerült, amiben a legtöbb kollégája kudarcot vallott: őt tekintették a legszebb férfinak, s egyben rendkívüli színésznek. Ha ma elhagyja porhüvelyét, felszáll a halhatatlanok közé az Olümposzra.

Alain Delon
Alain Delon francia színész (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál megbízott igazgatója az AFP francia hírügynökségnek így nyilatkozott:

Alain Delon a francia filmet testesítette meg külföldön (...) Egyike volt azon személyiségeknek, akik egyszerre szóltak a nagyközönséghez és a szakemberekhez, kommersz és művészfilmekben is játszva.

„A francia film legszebb arca megtért a csillagokhoz. Fémes pillantásával és macskaszerű mosolyával nézők egész nemzedékeit babonázta meg” – írta Jack Lang volt kulturális miniszter.

„Alain elnökünk, Brigitte Bardot közeli barátja volt, akit lesújtott a halála. Az állatok közös szeretetén alapuló barátságuk és készségük a javaik megosztására értékes és őszinte volt. Egész életében hűséges négylábú társai vették körül, kutyák, amelyek szeretetet és vigaszt nyújtottak neki, s amelyeket végtelen gyengédséggel szeretett, akárcsak utolsó négylábú társát, Loubót, aki túlélte őt” – írta az X-en a Brigitte Bardot Alapítvány.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.