„Elment a Koronázási szertartásjátékok örök narrátora, Mihályi Győző”

Néhány nappal hetvenedik születésnapja után, tragikus hirtelenséggel elhunyt hétfőn Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész, aki 2013 óta rendszeres szereplője volt a székesfehérvári Vörösmarty Színház által a Székesfehérvári királyi napok részeként szervezett Koronázási szertartásjátéknak, de számos színpadi szerepben és tévésorozatban is láthattuk. Halálhírét mély megrendüléssel fogadta a szakma. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója lapunknak elmondta, hogy döbbenten fogadták a szomorú hírt.

2024. 08. 27. 15:00
Mihályi Győző
Mihályi Győző Sándor szerepében Herczeg Ferenc Kék róka című regényéből készült színmű próbáján a budapesti Újszínházban 2019. október 9-én. Fotó: MTI/Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihályi Győző a József Attila Színház társulatának több mint húsz éven át volt elismert művésze, hosszú évtizedeken át a Színházi Dolgozók Szakszervezete elnökségi tagja, majd elnöke volt, de évek óta szabadúszóként dolgozott.

Mihályi Győző
Mihályi Győző a Feláldozhatók 4. című film premierjén. Fotó: MW Bulvár/Szabolcs László

Mihályi Győző színművésztől búcsúzik a szakma

Megkerestük Nemcsák Károlyt, a József Attila Színház igazgatóját, aki elmondta, hogy döbbenten fogadták a szomorú hírt. Barátként állnak a család mellett, és segítik őket a nehéz helyzetben.

Molnár Zsuzsa színművész, Mihályi Győző első felesége, gyermekeik édesanyja ma is szerepel a József Attila Színház több darabjában, igyekeznek mindenben támogatni őket

– fűzte hozzá Nemcsák Károly.

A színművész 2013 óta rendszeres szereplője volt a székesfehérvári Vörösmarty Színház által a Székesfehérvári Királyi Napok részeként szervezett Koronázási szertartásjátéknak, melyben szertartásmester, koronázó érsek, illetve krónikás szerepében láthatták a nézők. Emellett eljátszotta Rómeó, Oidipusz, Brutus, Antonio, Valmont vicomte, Higgins és Liliom szerepét is. Játszott a Szomszédok, a Kisváros, Az Éretlenek, a Munkaügyek és a Keresztanyu című tévésorozatokban.

Jellegzetes hangját számos olyan világsztárnak kölcsönözte, mint például Armand Assante, Patrick Swayze, Jean-Claude Van Damme, Christopher Walken, Andy García, Sam Neill vagy a nemrég elhunyt Alain Delon. De ő adta a hangját Manfrédnak, a gyapjas mamutnak is a Jégkorszak negyedik és ötödik részében.

A Soproni Petőfi Színház közösségi oldalán így búcsúzott tőle:

A 2024/25-ös évadában két előadásban is találkozhatott volna vele a közönség, hiszen a Játék a kastélyban című vígjátékban Almády szerepében, míg a Phil Collins című zenés játékban a címszerepben lépett volna a soproni teátrum deszkáira. Hiánya hatalmas űrt hagy a színház életében.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pedig így méltatta közösségi oldalán:

A Koronázási szertartásjátékok örök narrátora, királyaink történetének hangja, Mihályi Győző elment. Talán szimbolikus, hogy egyik utolsó fellépését is nálunk, a királyok városában tette meg, augusztus 20-i díszközgyűlésünkön hallhattuk tőle a Koronázási Szertartáskönyv sorait. Székesfehérvár sosem fogja elfelejteni, hogy Mihályi Győző az elmúlt évtizedben vállalt szerepeivel milyen szolgálatot tett városunknak, történelmi kincsünk ápolásáért. Isten nyugosztalja!

A jellegzetes orgánumú művészt a Színházi Dolgozók Szakszervezete saját halottjának tekinti.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.