Törőcsik Mari rendkívül súlyos dolgokat mondott az unokájának, Járai Máté sosem felejtette el nagyanyja szavait

1958-ban Törőcsik Mari és Karol Machata főszereplésével mutatták be Mikszáth Kálmán legnépszerűbb regényének filmes adaptációját, a Szent Péter esernyőjét, amit bemutatásának évében három és fél millió ember nézett meg a mozikban. A Szélesvásznú történelem aktuális adásában Járai Máté színművész és Kelecsényi János filmtörténész volt Zavaros Eszter és Csatári Bence vendége.

2024. 09. 14. 15:00
Törőcsik Mari és Pécsi Sándor alakítják a Szent Péter esernyője fiatal szerelmeseit.
Törőcsik Mari és Pécsi Sándor alakítják a Szent Péter esernyője fiatal szerelmeseit. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet 1873-ban, Besztercebányán kezdődik. Az idős Gregorics Pál (Rajz János) kirekeszti kapzsi testvéreit a végrendeletéből, vagyonát házasságon kívül született fiára, Wibra Gyurkára hagyja, de a nagy vagyon nem kerül elő. A bútorok elárverezése után az apróbb ingóságok az ócskás Münz birtokába jutnak, köztük egy piros esernyő is. Münz éppen Glogován halad át, amikor észreveszi, hogy a pap kétesztendős húgát az időközben eleredt esőn felejtették. Fölé teszi az ernyőt. Amikor a pap az esernyő titokzatosan eltűnt tulajdonosát keresi, a falusiak legendát kanyarítanak az esetből: Szent Péter járt Glogován, ő oltalmazta meg Veronikát az esőtől. Wibra Gyuri időközben tehetséges ügyvéd lett. Apja régi barátjának elejtett szavaiból rájön, hogy Gregorics a vagyonát kedvenc esernyőjébe rejthette. Glogovára utazik, ahol megismerkedik a felserdült, bájos Veronikával.

Törőcsik Mari a Szent Péter esernyője női főszereplője.
Törőcsik Mari, a Szent Péter esernyője női főszereplője. Fotó: NFI

Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regényének népszerűségét is jelzi, hogy három filmadaptáció is készült már belőle, az első 1917-ben készült el Korda Sándor rendezésében, a második 1935-ben Básti Lajossal a főszerepben, a legismertebb változat pedig 1958-ban, magyarcsehszlovák koprodukcióban, eredeti helyszíneken.

Az első magyarcsehszlovák koprodukció forgatása szokatlan kihívás elé állította a színészeket: szerepeiket mind magyarul, mind szlovákul el kellett játszaniuk, hogy a szájmozgás a magyar és a szlovák változatban egyaránt megfeleljen a hangnak; a felkészüléshez nyelvtanár segítségét is igénybe vették – olvasható az NFI oldalán.

Kelecsényi János író, filmtörténész a Szélesvásznú történelem aktuális adásában a film keletkezésének hátteréről elmondja, hogy a már az enyhülés előtti időkben, 1955-ban is tervezték megcsinálni egy másik neves rendezővel, ám végül a szocialista ideológia mellett vállaltan elkötelezett Bán Frigyes készíthette el a filmet, aki a nemzetközi sikert arató Talpalatnyi föld után több klasszikus regény adaptációját is megcsinálta (Úri muri, Szegény gazdagok).

Bán Frigyes Gertler Viktorral és Keleti Mártonnal közösen alkották azt a közönségfilmes csapatot, akik az összes szórakoztató filmet, irodalmi adaptációt rendezték ebben az időben, egészen a halálukig. Bán is lényegében egy forgatáson halt meg, és a Bolondos vakációt Makk Károly fejezte be helyette 1969-ben.

– mondta a filmtörténész. 

A műsor másik vendége Járai Máté, akit Törőcsik Mari fogadott unokájaként (a színész nagyapja Törőcsik férje, Maár Gyula volt) rengeteg személyes emlék fűz a pár évvel ezelőtt elhunyt színészlegendához, a műsorban ezek közül is megosztott néhányat. 

Te fiam tudsz valamit, amit még én tudok ezen a pályán. Jelen vagy és csak létezel, és ez bőven elég

mondta neki nem is olyan régen Törőcsik Mari, aki sosem tartotta magát igazán nagy átalakuló művésznek, inkább a jelenlétére hagyatkozott, de Járai Máté elmondása szerint a sikerhez az is hozzátartozott, hogy korábban többször voltak olyan szerepek, amiket egyszerűen nem tudott megoldani, de ebből lehetett tanulni. 

A színésznek kicsit furcsa is Törőcsik Marit fiatalnak látni, hiszen az ő emlékezetében jóval idősebben él, ugyanakkor mégis felismerni véli azokat a vonásokat, amikre nem hat az idő.

A műsorban közös képeket is visszanéztek a jelenlévők, az egyikkel kapcsolatban Járai Máté elárulta, hogy Törőcsik Mari egyszer nagyon elérzékenyült, mikor énekelni látta, de nem azért, mert még nem látott tehetséges embert:

Azért sírok, mert én ebben a fiúban nem bíztam. Nem bíztam benne, hogy ideáig eljut, nem bíztam benne, hogy a kút fenekéről kijön a fényre. Nagyon sajnálom, hogy nem bíztam benned!

– idézi Törőcsik szavait Járai Máté, akinek óriási elégtétel volt, hogy nemcsak emberileg, hanem szakmailag is kivívta a nagymamája elismerését.

Érdemes lesz tehát szombat este a tévéképernyők elé ülni, a Szent Péter esernyője című film 20.00-tól lesz látható a Hír TV műsorán, a Szélesvásznú történelem aktuális epizódja pedig 22.00-kor kerül képernyőre. Az ismétlések másnap vasárnap 11.00 és 13.00 órakor lesznek megtekinthetőek. Nem ez az első alkalom, hogy a Szélesvásznú történelemben Bán Frigyes filmjével foglalkoznak, a korábbi adás cikkünk végén tekinthető meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.