„Egy kicsit provokálni akartunk, és kizökkenteni a nézőt a komfortzónájából” – Grosan Cristina A nemzet lányáról

„Ez egy nagyon cseh történet, de ha belegondolok, aradi lányként nem kell messzire mennem, hogy kapcsolódási pontokat találjak – hiszen mi is a Magyar–Osztrák Monarchia részei voltunk 1871-ben” – fogalmaz Grosan Cristina, A nemzet lánya című minisorozat rendezője, akivel az Origó készített exkluzív interjút. A beszélgetésből egyebek mellett kiderül, miért kívánkozott a vászonra a XIX. századi Csehország Diana hercegnéjének története.

Forrás: Origó2024. 10. 12. 18:29
Grosan Cristina Fotó: Katarina Tomkova
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy híres apa árnyékában

– Amikor először meséltek nekem erről a történetről Matej Chlupácek és Maja Hamplová cseh producerek, egy fiatal lány nagyon sajátos felnövéstörténete fogott meg. Zdenka egy olyan fiatal lány, aki korán árva lett, és egy híres apa árnyékában nőtt fel. Karel Havlícek Borovsky a csehek számára olyan jelentős személyiség, mint a magyaroknak mondjuk Kossuth Lajos. Egy történelmi alak, akiről minden cseh diák tanul az iskolában – fogalmaz az Origónak Grosan Cristina azzal kapcsolatban, miért gondolták úgy, hogy Zdenka Havlícková élete filmre kívánkozik. 

cseh
Forrás: ©Assunta Servello

A rendező elmondja azt is, hogy kevesen tudják, hogy Borovskynak volt egy lánya, aki bár nagyon fiatalon, 24 éves kora előtt meghalt, élete tele volt fordulatokkal. A kor politikusai a nemzet lányát akarták faragni belőle, hogy példaképként állítsák a cseh nők elé, miközben ő csak a fiatalságát szerette volna megélni. A nyilvánosság előtt kellett felnőnie úgy, hogy mások diktálták a szabályokat. Ezt a belső feszültséget és kettősséget szerették volna átadni a nézőknek.

Teret adtak a fikciónak

A rendező az interjúban arra is rámutat, hogy A nemzet lánya számára inkább egy felnövéstörténet, amelyben a főhős először találkozik a szerelemmel, együtt lóg az iskolából a kortársaival, és az őszi bálra készül. 

Mi, alkotók, a történelmi karakter alapján alkottuk meg a saját Zdenka-verziónkat. A valóságban a történet több mint 16 évet ölel fel, de a mi sorozatunk másfél évet fog át. Teret adtunk a fikciónak, miközben igyekeztünk megőrizni mindazt, amit a valódi karakter esszenciájának gondolunk

 – fogalmaz Grosan Cristina, hozzátéve: Zdenka valódi története csak kiindulópontként szolgált, az alkotók egy kicsit másképp szerettek volna mesélni erről az időszakról, kortárs szemlélettel, humorral, iróniával és váratlan fordulatokkal. 

„Egy nagyon ismert korszakról készítettünk sorozatot, amiről mindenki tanul a gimnáziumban, a cseh nemzeti ébredésként maradt meg a történelemben”

– mondja a rendező.

A nemzet lánya, Anemzetlánya, Dcera národa, Dceranároda
Zdenka Havlícková olyan, mint egy mai lázadó tinédzser. Forrás: CANAL+

„Nem kell messzire mennem, hogy kapcsolódási pontokat találjak”

Azzal kapcsolatban, hogy hogy jut el egy magyar–román rendező odáig, hogy egy cseh történelmi sorozatot készítsen, Grosan Cristina elmondja az interjúban, hogy az általa már ismert casting director, Maja Hamplova hívta fel, hogy producere lesz egy sorozatnak, amely a CANAL+ első saját gyártású produkciója lesz Csehországban. 

Bár már van egy rendező Matej Chlupácek személyében, Maja rám is gondolt, mert úgy érezte, a kettőnk munkája jól kiegészítené egymást […] ez egy nagyon cseh történet, de ha belegondolok, aradi lányként nem kell messzire mennem, hogy kapcsolódási pontokat találjak – hiszen mi is a Magyar–Osztrák Monarchia részei voltunk 1871-ben

– mutat rá a rendező.

Mint mondja, A nemzet lányával egy romantikus vígjáték-drámát szerettek volna létrehozni, amely friss szemlélettel közelít a történelmi témához. 

„Egy kicsit provokálni akartunk, és kizökkenteni a nézőt a komfortzónájából.”

A teljes interjú ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.