A Fonóban már kitört a tavasz

A Fonó Tavasz koncertsorozat folytatja a februári Fonó Selection idei hagyományát: izgalmas fúziók, kisformációk koncertjeit mutatja be az online térben, ezúttal minden szerdán és szombaton. Rendszerint olyan művészek találkoznak a Fonó színpadán, akik ebben a felállásban még sosem játszottak együtt. A felvételről sugárzott koncertek a Fonó weboldalán és Facebook-oldalán követhetők ingyenesen, valamint a Youtube-on visszanézhetők. Az élőben sugárzott koncerthez jegyvásárlás után lehet csatlakozni.

Magyar Nemzet
2021. 03. 12. 17:30
Ferenczi György
A muzsikus a saját kultúra építésének híve, nem a külföldi utánzásának Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes koncertek

Március 13-án Ferenczi György, Ifj. Csoóri Sándor Sündi és Lakatos Róbert lépnek együtt színpadra. Három különböző zenész, három eltérő stílus: a rock and roll, a világzene és a klasszikus zene oldaláról érkező zenész/zeneszerzők találkozása a színpadon, s ami ebben a produkcióban mindenkit és mindent összeköt, az a népzene.

Ferenczi György és Lakatos Róbert
Fotó: Fonó

Március 17-én Babcsán Bence és Varga Kornél. A két zenész a Zűrös Bandában és a Babcsán Projektben játszik együtt, de duó formációjuk minden szempontból rendhagyó. Koncertműsoruk román és szerb táncdallamokból, makedón és ír népzenéből merítkező feldolgozásaikból, saját szerzeményeikből ad ízelítőt.

Március 20-án Kaltenecker Zsolt szólókoncertjét hallgathatja meg a Fonó online közönsége. Az Artisjus- és Gramofon-díjas dzsesszzongorista több felállásban lépett már fel a Fonóban, ezúttal azonban szólóban érkezik. A koncert gerincét Zsolt 2015-ben megjelent Revisited című CD-jének élőben ritkán hallható anyaga adja.

Március 24-én kezdődik Tóth Viktor többrészes dzsessztörténeti sorozata, a szaxofonművész „koncert–beszélgetése” a dzsessz száz évéről – élő zenével, audio- és videórészletek bemutatásával, illetve azok magyarázatával. Az esemény különlegessége, hogy a koncerten a közönség beavatást kap a dzsessz történetébe, stílusjegyeibe – az elhangzó számok példaként szolgálnak majd.

Tóth Viktor
Fotó: Fonó

Élőben streamelt, jegyvásárlás után megtekinthető koncert

Március 27-én a nemzetközi toplistás Meybahar zenekar lép fel, erre az alkalomra különleges vendég is érkezik hozzájuk: Juhász Gábor dzsesszgitáros. A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el lelkünk legbelső rezdüléséig. A zenekart közvetlenül inspirálja a régi időkbe nyúló modális zenei örökség és napjaink zenéje, a különböző kultúrák közös pontjainak és találkozásainak mélységei és magasságai. A zenekar Marilia Pilti görög szantúr (santouri – a magyar cimbalom rokona) és Kopcsik Márton hegedű, és saját fejlesztésű zengőhúros brácsa duójából született. Az este a Fonóban több izgalmat is rejt magában, a zenekar ugyanis ebben a felállásban első alkalommal fog bemutatkozni nagyobb nyilvánosság előtt.

Juhász Gábor és a Meybahar
Fotó: Fonó

A programokról bővebben itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.