Európai újságíródíjat kapott Szőcs László, lapunk munkatársa

A Piazza Grande-díjjal vallási témájú riportokat ismernek el Európából és a Földközi-tenger térségéből.

Magyar Nemzet
2020. 06. 22. 17:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi zsűri különdíját kapta a Magyar Nemzet munkatársa, Szőcs László a Piazza Grande európai újságíródíj mai eredményhirdetésén. Ezt az Európai Vallási Akadémia éves (a járvány miatt online) kongresszusának nyitónapján jelentette be a Vallási Újságírók Nemzetközi Szövetsége és a XXIII. János Alapítvány a Vallástudományokért. A Piazza Grande Bologna főteréről elnevezett díj, amellyel vallási témájú riportokat ismernek el Európából és a Földközi-tenger térségéből. 16 országban készült 71 riport közül a fődíjat Federica Tourn olasz újságíró kapta olaszországi börtönriportjáért. A nemzetközi zsűri különdíját Gerald Drißner (Ausztria), Chiara Zappa (Olaszország) és Szőcs László riportja kapta.

Szőcs László írása (amely a III. Magyar Nemzet-riportpályázaton első helyezést ért el), a Megtalált jegygyűrű 2019. május 25-én jelent meg a Lugasban, és 2019 márciusában készült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon a holokauszt után 75 évvel újraindult vallásos zsidó életről. Kiindulópontja az volt, hogy a szerző meghívást kapott az első purimra, amelyet 1944 márciusa óta tartottak Mádon. A zsűri így méltatta Szőcs László riportját: „A történet arról szól, hogyan tér vissza a zsidó hagyomány egy magyar kisvárosba. Ez egy pozitív és megrendítő történet, amely a vallásszabadság értékéről tanúskodik. A részletgazdag írásban az olvasó a kisváros zsidó szertartásaiba kap betekintést úgy, hogy a múltról szólva is jelenközpontú marad. Újságírói szemszögből nagyon erős írás, szolid, helyszíni riport.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.