Jótékonysági gálaműsor és premier

Különleges műsorokkal várja az érdeklődőket a Duna Palota a következő héten. Október 20-án este Szeretünk Kárpát-medence címmel jótékonysági gálaműsort rendeznek a palota dísztermében. Idén a koronavírus-járvány miatt a tavaszi rendezvényük elmaradt, így összevontan tartják meg hagyományos jótékonysági estjeiket. Október 24-én este pedig nagyszabású premierre készül a Duna Művészegyüttes Gyertyaláng címmel, amely a tánc eszközeivel emlékszik a trianoni traumára.

2020. 10. 16. 10:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-től szervez jótékonysági esteket a kárpátaljai nyugdíjas pedagógusok, magyar művészek megsegítésére, tavaly óta a csángók számára is a Bánffy Szalon, közösen a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzatával, a Duna Palotával, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel és a Panoráma Világklub Kárpátaljai Társklubjával. A rendezvény fővédnökei: Schmittné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász és Mádl Dalma, a Katolikus Karitász Jószolgálati Nagykövete. A vendégeket köszönti Bába Szilvia, a Duna Palota igazgatója. Az est háziasszonya: Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Idén a bevételnek három kedvezményezettje lesz: a gyertyánligeti és rahói Magyar Házak, valamint a Csángó Központ és Szeretetszolgálat. Az este során fellép többek között: Bajkai István, Balogh Erika, Bonnyai Apolka, Hűvösvölgyi Ildikó, Kiss Kata és Bikics Tibor, Petneházy Attila, Posta Victor, Takács Bence, a Sültü Zenekar és Vincze Lilla.

Kiss Kata és Bikics Tibor is fellép a jótékonysági est során
Fotó: Teknős Miklós

A Duna Művészegyüttes Gyertyaláng című előadása az Aranykert Egyesülettel közös produkció és kapcsolódik a nemzeti összetartozás éve programsorozatához. A néptánc-színházi előadás a maga adottságaival, eszközkészletével arra a történelmi traumára szeretne méltóképpen emlékezni, amit Trianon jelent a magyarság számára. Azt kívánja megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek. A produkciót a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar a Nemzeti Táncszínházban adja elő. Közreműködik: Navratil Andrea, Zene: Csoóri Sándor, Dulai Zoltán, Navratil Andrea Táncmesterek: Busa Norbert, Busai Zsuzsa, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Sáfrán Balázs, Kenéz Enikő, Fehértóy Zsanett, Gera Zoltán, Bonifert Katalin, Horváth Eszter, Soós Gyula András, Molnár Péter, Györke Eszter, Resócki Rolland, Vázsonyi Csilla. Produkciós vezető: Letenyei Gábor, rendező-koreográfus: Juhász Zsolt.

A nagy elődökhöz hűen

A több mint százéves Duna Palota elődje, a Lipótvárosi Kaszinó 1907-ben a következőképpen határozta meg a céljait: „A magyar társadalom művelt rétegeinek egybeforrasztását célzó társas érintkezést fejleszteni, a társas érintkezést megfelelő szórakozás nyújtásával is ápolni és különösen nemzeti, hazafias közművelődési, emberbaráti és művészeti célokat eszmecsere tárgyává tenni, anyagi és erkölcsi támogatásban részesíteni és társadalmi úton hathatósan előremozdítani.” (Falk Miksa) Ezek, a századforduló elején megfogalmazott szavak, ma sem vesztettek aktualitásukból, így a Duna Palota munkatársai sem fogalmazhatnák meg ennél pontosabban céljaikat. A nagy elődökhöz szeretnének méltóak és hűek maradni. Ennek szellemében szervezik programjaikat, működtetik a Duna Művészegyüttest, valamint a Duna Szimfonikus Zenekart, szerveznek képzőművészeti kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat és könyvbemutatókat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.