időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Trianon 100. évfordulójára szerveztek koncertturnét + videó

Ditzendy Attila
2020.05.13. 07:00
Trianon 100. évfordulójára szerveztek koncertturnét + videó

Tavaly június 4-én kezdődött a Kiss Kata Zenekar százállomásos Kárpát-medencei turnéja. A száz esztendővel ezelőtti trianoni diktátum emlékezetére szánt idei június 4-i, a nemzeti összetartozás napjára tervezett koncertkörútjuk záró hangversenyét a járvány meghiúsította. A százból hatvanhárom ízben találkozhattak a közönséggel. Az elmaradt fellépéseket bepótolják, és közös éneklésből készült klippel üdvözlik az összetartozást.

– Nagyon rosszul érintett, hogy megszakadt a turné, amit vélhetően jövő nyáron fejezünk be – árulta el Kiss Kata énekes, aki zenekarával március 11-én délelőtt még fellépett egy budapesti általános iskolában, másnap pedig kihirdették a veszélyhelyzetet. Ráadásul mire feloldják a koncerteket is érintő korlátozásokat, éppen véget ér a szabadtéri szezon.

– Olyan helyekre látogattunk el a turné során, ahol kisebbségben élnek a magyarok, például Máramarosszigetre. Ott mindössze pár százaléknyi a magyar. Felemelő érzés volt, hogy mindannyian eljöttek a koncertre, úgy éreztem, mintha mindegyikükkel kezet fogtunk volna. Értelmet nyert a turné, mert érezték: számíthatnak ránk, anyaországi magyarokra – mesélte Kiss Kata, aki szerint Trianon óta a világ egyetlen országa vagyunk, amelyik saját nemzeti kultúrájával határos.

Az énekesnő mindenkit részvételre buzdít
Fotó: Teknős Miklós

S ha már ezt az üzenetet a félbeszakadt koncertkörúton csak később tudják eljuttatni élőben sokakhoz, hát közös, határtalan éneklésre hívnak minden vállalkozó kedvű magyart egy videó­klip erejéig, amelyen a népszerű Magyar vagyok című dalukat dolgozzák fel. – Fekvő helyzetben tartott okostelefonra vegye fel mindenki a saját énekét úgy, hogy a zene ne hallatsszon, azután töltse fel a Magyarvagyok2020.hu oldal Énekeld el! menüpontjára, május 20-ig – fogalmazta meg a felhívást a zenekar énekese. A nemzeti összetartozás napján debütál majd a film, amit a Rákóczi Szövetséggel közösen ötlöttek ki.

Kiss Kata szerint ha a helyzet engedi, a szabadtéri időszak ki fog tolódni szeptemberre, októberre, amikor tele lesz az ország fesztiválokkal. Addig online formában találkozhatnak a muzsikusok a közönségükkel. – Az elmúlt években rengeteget koncerteztünk, ezért elmaradtunk az alkotómunkával. Egyszerűen nem akadt egy hetünk, de még három összefüggő napunk sem dalokat komponálni – mondta az énekes.

Férjével, Bikics Tibor Bálna billentyűssel, zenei és produkciós vezetővel a muzsikálásra tették fel az életüket, s ugyan augusztus 15-ig, a tömegrendezvények korlátozásának ­feloldásáig alkothatnak, azonban ötéves gyermekükről is gondoskodniuk kell, s a csekkek sem maradhatnak befizetetlenül, így mindenképpen részt vesznek az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága Köszönjük, Magyarország! pályázatán, amit az énekesnő nagyon fontosnak tart, mert általa a bevétel nélkül maradt művészeken képes segíteni az állam.

De szakadjunk most el a gondoktól! Magyarból jeles című, három esztendővel ezelőtt megjelent kiadványuk oktatási segédanyag lett, aminek köszönhetően 25 ezer határon inneni és túli intézményben is fellelhető. Ezáltal úgy lettek népszerűek, hogy nem kellett letenniük alapvető szándékukról, nemzeti értékeink, összetartozásunk fontosságának hangsúlyozásáról, amire más módon, például zenei tehetségkutatókon való szerepléssel nem nyílt volna módjuk. Felmerül a kérdés, hogy vajon nem veszítették-e el ezzel az ellenzék és a liberális értelmiség által megkövetelt, a polgári kormányzattól (mert a Gyurcsány–Kuncze-kabinettől nem kellett) való függetlenségüket. – Ez az a kormány, amelynek értékrendjével azonosulni tudunk, igyekszünk zenében megfogalmazni az általuk és általunk is vallott értékeket, például az összmagyarsággal kapcsolatos közös felfogásunkat – magyarázta Kiss Kata.

Árnyaljuk annyival a képet, hogy népzenénk, illetve az azon alapuló muzsikák népszerűbbek külföldön, mint idehaza. – 2008–2009 környékén hiába kopogtattam a művelődési házaknál, az efféle, népi gyökerű muzsikára nem mutatkozott igény, már-már azt éreztem, hogy tiltott műfaj – emlékezett vissza az énekesnő.

Kiss Kata úgy véli, hogy 2010 óta egyre több zenekar használja a magyar népzenét és annak ­motívumait, hisz, mint mesélte, amikor például Koszovóban járt, ott a rádiókból mindenhonnan olyan muzsika szólt, ami felhasználta saját balkáni motívumaikat, de ugyanezt tapasztalta Horvátországban is. Az énekes örömmel látja, hogy a népzene mellett a néptánc szintén komoly állami támogatásban részesül, így egyre szélesebb utat tud törni magának, és ennek köszönhe­tően a következő generációk is magukba szívhatják a nemzeti összetartozás érzését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.