Korózs Lajos a számok bűvöletében élő, alapos szociológus

Korózs Lajos a XIII. kerület tévéjének tavaly szeptemberi adásában ekképpen jellemezte magát: „Egyébiránt szociológus vagyok, és állandóan a számok bűvöletében élek, mindig mindent kiszámolok, mindig mindennek utánanézek.”

2020. 11. 17. 9:59
Kunhalmi Ágnes; Varga László; Heringes Anita; Bangóné Borbély Ildikó; Gőgös Zoltán; Horváth Imre; Korózs Lajos; Teleki László; Szabó Sándor; Nagy István
Az Országgyűlés népjóléti bizottságának vezetője többszörösen félrevezette a választókat Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy fest, idénre e híres alapossága lefoszlott róla, akár kígyóról a szűk bőr. Először Németh Athina vezette meg a társadalomtudóst, majd pedig röpke négy évet nézett be az Eurostat grafikonjai közül, amikor ráakadt egy 2016-os Covid-adatsorra! És akkó’ mi van? – idézhetnénk Paprika Kingát, lévén a szoci politikus nem törte kezét-lábát egyik szemenszedett csúsztatása után sem, hogy a megtévesztett szavazópolgároktól őszintén elnézést kérjen.

Persze pro forma megtette, amikor a mentősvideót követően a Facebook-oldalán több mint öt percen keresztül gyalázta a kormányt, mert Kásler Miklós a felelős, nem ő. Akkor már mindegy volt, a hazugságbombát felrobbantották, a repeszek szerte röpültek az országban. Kit érdekelt egy ötperces Facebook-szereplés, amelynek végén ezt sikerült mondania: „Amennyiben az ápolást végző nő valóban nem az, akinek állította magát, és ezzel félrevezette a nyilvánosságot, úgy azzal kárt okozott a hazai közéletnek és az MSZP-nek, ebben az esetben vállalnia kell a felelősséget.” Mert Németh Athina a felelős, nem ő. Ő, aki „mindig mindennek utánanéz”.

Tudományos alaposságáról – szintén tavaly – tanúságot tett az ATV-ben, amikor kibukott belőle a jós: fél a Fidesz, „rettegnek, hogy néplázad…, hogy fel fog lázadni a nép ellenük… azért, mert fel fogjuk lázítani őket”.

Nos, a néplázadás helyett csupán az SZFE-s diákokat sikerült felheccelniük. Azt, mondjuk, nem értem teljesen, ha Korózs beismerte, sőt hencegett néplázító szándékukkal, akkor most miért tagadják, hogy ők lázították az egyetemi polgárokat?

Egyébiránt bölcs jövőbelátását az ELTE előtt az MSZMP Központi Bizottsága Politikai Főiskoláján pallérozta,

valljuk be, haszonnal, amennyiben 1989-ben lépett be az MSZMP-be, ami – ugye – föl is oszlott még abban az esztendőben. Meglehet, nem ismerte Cseh Tamás és Bereményi Géza klasszikus dalát, az Illegalitásbant: „Bár én elszúrtam ott ’88-ban egy komcsi házba mentem vejül”.

A számok bűvöletében, szociológusi alapossággal ellenőrzött grafikonbundáját követően az Országházban, ártatlan szemekkel, maszkja mögül annyit mormogott: „Amikor észrevettem, hogy korábbi adatok vannak benne, akkor levettem.” A képzett társadalomtudóst úgy elbűvölték a számok, hogy egy 2016-os Eurostat-grafikont vélt frissnek. S talán úgy vélelmezte, derék luxembourgi (az Eurostat székhelye) kollégái, hozzá hasonlóan, komoly jövőbelátók, akik már négy esztendővel ezelőtt Covid–19-halálozási adatsort közöltek, amikor nem csupán világjárvány nem létezett, de a vírusról is kevesen tudtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.