Lélekutak a szórványban élő magyar gyermekekért

A kéthavi rendszerességgel megrendezett jótékonysági sorozat célja, hogy olyan személyiségeket mutasson be, akik életükkel, munkásságukkal követendő példaként szolgálnak.

Viola Szandra
2019. 11. 12. 12:01
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lélekutak címmel indít sorozatot a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány. A kéthavi rendszerességgel megrendezett jótékonysági sorozat célja, hogy olyan személyiségeket mutasson be, akik életükkel, munkásságukkal követendő példaként szolgálnak, valamint hogy felhívja a figyelmet a szórványban élő magyarsággal kapcsolatos problémákra. Meghívott vendég Böjte Csaba testvér (képünkön), a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, akivel Lukácsy György beszélget hitről, gyerekkorról, életről, a magyarság fennmaradásával kapcsolatos sorskérdésekről. A műsort pedig a Mérnök zenekar tolmácsolásában felcsendülő mezőségi dallamok színesítik, valamint XVI. századi zsoltárokat is hallhat majd a közönség a Gödöllői Református Kórus előadásában. A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítványt röviden Zsigmond József, az alapítvány elnöke mutatja be.

Fotó: Teknős Miklós

Az érdeklődők a programsorozat első előadását november 18-án, 19 órától tekinthetik meg a Párbeszéd Házában. Az esemény helyszínén kihelyezett adománygyűjtő dobozban pedig a szervezők felajánlásokat is szívesen fogadnak, melyeket a magyarfülpösi kollégium javára fordítanak. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Sajnos a magyarság minden év elteltével nagy számban fogy. Különösen veszélyeztetettek a határainkon túl élő magyar közösségek, ahol a magyarság már nem nagy tömbben, hanem szórványosan létezik. Az ott élő családokat és gyermekeiket nemcsak nemzeti identitásuk elvesztése fenyegeti, hanem a kisebbségi lét gyakori velejárójaként a rossz gazdasági helyzetből fakadó szegénységgel, gyakran a mélynyomorral kell szembenézniük.

„Gyermekvédelmi munkánk fontos része, hogy ezeket a veszélyeztetett családokat és gyermekeiket ne csak tanáccsal, jó szóval, hanem rendszeres anyagi támogatással, tanszerekkel, ruhával, lakhatással, étkeztetéssel, iskoláztatással is segíteni tudja. Segítő szándékunk elsősorban az erdélyi Magyarfülpösön és Szászrégenben működő kollégiumokra irányult, de idővel meggyőződésünkké vált, hogy segítő munkánkat ki kell terjesztenünk minél több rászoruló felé, ugyanis hiszünk abban, hogy az emberszeretet nem csökken azzal, ha minél több felé közvetítjük” – vallják az alapítvány működtetői.

A Szórványmagyarság Gyerme­keiért Alapítvány egyébként Keresztszülő programot is működtet, amelyben a segítő szándékúak jelképesen valamely szórványsorsban élő gyermek keresztanyjává vagy keresztapjává válhatnak, ezáltal támogathatják, taníttathatják örökbefogadottjukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.