Magyar szervezésű fotókiállítás nyílik Bécsben

Az öt ország összefogásából született New Visegrad Photography utazókiállítás csütörtöktől Bécsben mutatja be a régió legtehetségesebb fotóművészeit.

MTI – Magyar Nemzet
2021. 03. 15. 20:30
null
Country of Ilfov Fotó: Bánhegyesy Antal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bécsi Collegium Hungaricumban nyíló tárlat különlegessége, hogy Bécs az idei első helyszín, amely – az Európa-szerte több országban megrendezett, de csak virtuálisan megtekinthető kiállítás után – az online bemutató és megnyitó mellett látogatókat is tud fogadni.

A New Visegrad Photography a V4-ek országai – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – és a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztésének szándékával Szerbia legnevesebb művészeti intézményeinek bevonásával jött létre, és a régió kiemelkedő, friss diplomás fotóművészeit ismerteti meg a nemzetközi közönséggel. A kiállítássorozaton öt ország 24 fiatal fotósának alkotásai szerepelnek. Magyarországot tíz művész képviseli.

Monolit 2019, Kaposvári Egyetem
Fotó: Balogh Viktória

Kudász Gábor Arion fotóművész, a MOME egyetemi docense, a kiállítás kurátora szerint annak megfogalmazására tesznek kísérletet, hogy a nemzetközi hatásoknak minden korábbinál jobban kitett fiatal művészgenerációnak mit jelent a kelet-közép-európaiság.

A kiállításon szereplő alkotók ugyan fiatal, tanulmányaikat az elmúlt években befejező fotóművészek, de többen közülük már jelentős szakmai sikereket tudhatnak maguk mögött. Fotóikat olyan elismert nemzetközi művészeti platformok is publikálták, mint a LensCulture, a Contemporary Lynx vagy a Fotograf Magazine. A New Visegrad Photography válogatásában szereplő fotósorozatáért Bánhegyesy Antal 2019-ben elnyerte a Capa-nagydíjat, Weronika Perłowska pedig a Contemporary Lynx díját, és munkáját a lengyel Vogue magazin is bemutatta.

Temesköz – ortodoxia, 2019. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Fotó: Bánhegyesy Antal

Az utazótárlat Bécs mellett többek között Berlinben, Brüsszelben, Prágában, Rómában, Varsóban vendégeskedik, és jelenleg szervezik a külföldi állomásokat is. Március 15-ig a pozsonyi kiállítás egy online virtuális galériában tekinthető meg, majd a járványügyi korlátozások enyhítését követően ide kültéri kiállításként is visszatér. A magyarországi érdeklődők Debrecenben láthatják majd az anyagot, ahol 2021 nyarán, a magyar V4-elnökség kapcsán utcai kirakatkiállítás formájában kerül a közönség elé.

A New Visegrad Photography szervezője az idén 25 éves EDGE Communications művészeti ügynökség, szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. A program fő támogatója az International Visegrad Fund, a vándorkiállítás szervezőpartnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Ilfov vidéke – ortodoxia, 2019, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Fotó: Bánhegyesy Antal

A programban közreműködő magyarországi intézmények: Budapesti Metropolitan Egyetem, Kaposvári Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

A kiállító magyarországi művészek: A. Fehér Vera, Albert Anna, Baksa Gábor, Balogh Viktória, Bánhegyesy Antal, Bylak Krisztina, Érdi Róbert, Székely György, Sztrehalet Oxána és Tóth Gabriella.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.