Meghalt vitéz Orbán Ferenc, az ezeréves határért küzdő katona

„Magyar katona vagyok. Itt még Magyarország volt, próbálok helytállni és azt tenni, amit egy magyar katonának tenni kell” – mondta az egykori székely katona a Hazajárónak.

Pataki
2020. 11. 06. 22:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt a 97 éves vitéz Orbán Ferenc, aki 19 évesen az ezeréves gyimesi határ védelménél leventeként szolgált, és részt vett a Bilibók-tető visszafoglalásában. Orbán Ferenc 1924. február 3-án született Csíkszentmihályon, példamutató életében mindvégig hű maradt hitéhez, magyarságához. Ahogy a Hazajárónak visszaemlékezésében fogalmazott:

„Magyar katona vagyok. Itt még Magyarország volt, próbálok helytállni és azt tenni, amit egy magyar katonának tenni kell.”

A Hazajáró csapata megrendült a halálhír hallatán, és arra kér mindenkit, hogy „amikor a sors a csíki, gyimesi hegyekbe vezet minket, a természet csodálata mellett hajtsunk fejet a hősi halottak előtt.

És hogy értünk hozott áldozatuk ne legyen hiábavaló, a magunk személyes frontján ma is cselekedjük meg, amit megkövetel a haza. Ha így teszünk, miénk lesz a diadal, és nem a hitetlenkedőké.”

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3HRg4EPK-GM&feature=youtu.be[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.