Mindenki örül a rom körül

Orosz regényhősökhöz illő világzene, moldvai csángó dallamok dorombon és többek között a Borbély—Dresch Quartet vagy Tímár Sára is fellép az idei Sambucus Fesztiválon, Zsámbékon. A programok nagy része családi, de táncházzal és hagyományos népi foglalkozásokkal is várják a népzene szerelmeseit.

Juhász Kristóf
2019. 05. 20. 11:51
null
A világ- és népzenei koncerteket idén is a zsámbéki Öregtemplom előtt rendezik meg Forrás: Sambucus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsámbék különleges hangulatú és adottságú Pest megyei kisváros, többektől hallottam már, hogy két dologban bővelkedik: műemlékekben és gyerekekben.

Mindenesetre áldott környék, ahol történelem és kultúra, múlt és jövő találkozni képes. Ezt használja ki az idén harmadik alkalommal, június 6. és 9. között megszervezett Sambucus (azaz bodzabokor, amiben szintén nem szenved hiányt a település) Fesztivál.

A világ- és népzenei koncerteket idén is a zsámbéki Öregtemplom előtt rendezik meg
Fotó: Sambucus

Az eseménysorozat a nevezetes romtemplom körül zajlik, ahogy jeligéjük is mondja: „mindenki örül a rom körül”, és a programok zömén ingyenesen lehet részt venni.

A programot nézve lényegében minden koncert családi, és meggyőződésem, hogy egyenesen jót tesz a gyereknek, ha olyan világba nő bele, amiben a szülei táncházba meg népzenei koncertekre járnak mulatni, de lesz kimondottan kicsiknek pünkösdi király- és királynő-választás, bőrözés, bodzasípkészítés meg mindenféle virgonckodós és tanulságos játék – mindebben a Hagyományok Házával működnek együtt.

A Sambucuson az a jó, hogy mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő zenét, fellép például a jazz, magyar és balkáni népzene, cigányzene határain átsuhanó szupergroup, a Cimbalom Brothers, akiktől önfeledt virtuózkodásra és valóságos cimbalompárbajra számíthatunk.

A moldvai csángó dallamokból építkező, hipnotikus hatású Zoord – frontemberük – egy apró és kevésbé ismert, de annál izgalmasabb hangszerrel, a dorombbal viszi a prímet.

A nevéhez hűen a pszichedelikus space-atmoszférán hagyományos hatásokat átfolyató Űrlénykirály, a Gyík zenekarból ismert Balogh Borsa elektromos gitárra, beatboxra és mindenféle hangzásgazdagító kütyüre épülő szólóprojektje is kitűnik a rendezvény programjaiból.

De itt lesznek a gipsypunk kisvárosi zsiványai, az önfeledt bulit ígérő Gypo Circus, vagy az egyszerre közvetlen és katartikus előadásmódjáról híres Tímár Sára népdalénekesnő.

A Borbély–Dresch Quartetet vagy a Besh’o’dromot pedig reményeim szerint nem kell bemutatnom olvasóinknak.

Személy szerint egyik új kedvencemet, az orosz Otava Yót várom legjobban, akik vidáman és nagy szívvel tudnak olyan népi-urbánus, vodkás-szamováros-tajgás, bukolikus idillt teremteni, hogy Tolsztoj is csak a szakállát vakarná zavarában.

És utóbbi zenekar mindenkinek kötelező, aki fogadott már képzeletbeli barátaivá orosz regényhősöket.

A részletes programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak: https://sambucus.hu/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.