Opera-ősbemutató készül az Eiffel Műhelyházban

A Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja című tematikus évada nem telhet el az egyik legjelentősebb francia színműíró életművének érintése nélkül. Molière utolsó vígjátékából Vajda János zeneszerző írt új operát, Bulgakov Molière-ről szóló darabjából is kölcsönözve elemeket. A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként, de annak időtartamán kívül, holnap este látható először az Eiffel Műhelyházban.

Breuer Csilla
2020. 10. 29. 7:00
A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása
A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása opera Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondhatni, hogy Vajda János elkényeztetné a kortárs operák kedvelőit. A Mario és a varázsló után 11 évet kellett várni a Leonce és Léna 1999-es bemutatójáig, majd újabb nyolc évet a Karnyónéra. Majdnem másfél évtized után kerül a negyedik Vajda János-mű az Opera színpadára, egészen pontosan az Eiffel Műhelyház színpadára holnap és holnapután este. Az ősbemutatót a tervek szerint 2020. október 24-én láthatta volna a közönség a régió legjelentősebb kortárs művészeti eseménysorozata, a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, de a magyar kultúrafogyasztók életét is befolyásoló világjárvány felülírta a terveket, így a premier időpontja is csúszott majdnem egy teljes hetet.

Az alkotótársak A képzelt beteg és az Őfelsége komédiása című darabok kombinációjából hozták létre az új művet
Fotó: Teknős Miklós

Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző a korábbi elképzelése szerint a Bulgakov-művet zenésítette volna meg, végül azonban alkotótársaival, Várady Szabolcs szövegíróval és Mátrai Diána Eszter dramaturggal a két színdarab kombinációja mellett döntöttek. „Ez az első operám, amely saját ötletet vett alapul. Az eredeti elképzelésem a Bulgakov-darab megkomponálása volt, amely Molière életéről szól, s amelynek a hátterében zajlik A képzelt beteg című darab. A helyzet nálam megfordult: előttünk zajlik a Molière-vígjáték; a francia szerző élete, küzdelmei a hatalommal a háttérben húzódnak meg. Hogy mi az oka e tükrözésnek? Úgy éreztem, Molière művéhez találtam meg azt a zenei megfelelőt, amelynek az egész operámon végig kell húzódnia” – nyilatkozta Vajda János, aki Molière komédiáját szinte teljes egészében megzenésítette.

A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása

A librettóba Bulgakov művéből XIV. Lajos francia király és Molière párbeszédei kerültek. Ariane Mnouchkine francia rendező Molière című, 1978-as filmjéből szintén merített ötletet a zeneszerző. Az alkotóművész és a hatalom viszonya örök téma, így Vajda János szerint XIV. Lajos és Molière személyes kapcsolata adja a régi történet aktualitását.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében bemutatkozó, Szabó Máté rendezte mű mindössze nyolc szereplőt és viszonylag kicsi, Kovács János vezényelte zenekart vonultat fel. Argant és Molière-t Hábetler András kelti életre, a további szerepekben Wiedemann Bernadett, Horti Lilla, Hanczár György, Bátori Éva, Rácz István és Biri Gergely láthatók, XIV. Lajos prózai szerepét a rendező felkérésére Ókovács Szilveszter alakítja. A díszleteket Cseh Renátó, a jelmezeket Füzér Anni tervezte, koreográfus Bodor Johanna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.