Tízmilliókat fizettek Beethoven néhány soráért

Ez az egyik legmagasabb ár, amelyet az elmúlt években megadtak a német zeneszerző írásáért.

MTI
2020. 11. 14. 18:16
null
Forrás: Ember Zeitung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál több mint négyszeres áron, 275 ezer dollárért (83 millió forint) kelt el Ludwig van Beethoven (1770–1827) egyoldalas levele egy amerikai árverésen. Ez az egyik legmagasabb ár, amelyet az elmúlt években megadtak a német zeneszerző – a zenetörténet egyik legjelentősebb klasszikus komponistája – írásáért – közölte helyi idő szerint pénteken a texasi Dallasban a Heritage Auctions aukciósház.

Fotó: Ember Zeitung

„Beethoven ritkán kerül piacra, de ez a levél izgalomba hozta a gyűjtőket, mert a zenéjéről beszél benne” – közölte az aukciósház ritka kéziratokért felelős kurátora, Sandra Palomino.

Az egyoldalas levélben a német zeneszerző egy zongoratrió kottájának a visszaadására kér egy bizonyos von Baumann urat, és megígéri neki, hogy azt néhány napon belül visszaadja neki egy zongoraszonátával együtt.

Forrás: Wikipedia

Az aukciósház közleménye szerint a vásárló egy zongoraművésznő, aki egyelőre titokban akarja tartani a kilétét, és akinek nagyon fontos a kézirat, mert gyerekkorában Beethoven jelentette számára a menedéket. A zongoraművésznő két éve megvásárolta a zeneszerző egyik hajtincsét is.

A vevő a levelet egy New York-i zeneiskolára akarja majd hagyni, ahol hajdan a tanulmányait végezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.