Törőcsik Marira emlékeznek a 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon

Az idén elhunyt Törőcsik Mari színművészre emlékeznek a 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon, amelyen kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és nagyjátékfilmeket is vetítenek – közölte csütörtökön a bukaresti Magyar Kulturális Intézet.

MTI
2021. 06. 10. 17:33
Törőcsik Mari
Budapest, 1958. október 28. Törőcsik Mari Bubba szerepében Ray Lawler A tizenhetedik baba nyara című színművének próbáján. A darabot 1958. október 31-én mutatják be Várkonyi Zoltán rendezésében a Katona József Színházban. MTI Fotó: Keleti Éva Fotó: Keleti Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 14. és 20. között zajló seregszemle vetítései a helyi Művész moziban, a Nyári Színházban és a K’Arte Szobában lesznek. A jubileumi esemény programjában kiállításon mutatják be Asztalos Zsolt képzőművész installációját.

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon a nemrég elhunyt Törőcsik Marira emlékeznek az utolsó filmmel, amelyben a Nemzet Színésze a kamera előtt alakított (Mészáros Márta: Aurora Borealis – Északi fény), továbbá a közönség láthatja az Erdélyben, Balánbányán forgatott Valan című filmet.

A város szabadtéri mozijában lesz látható két nagyjátékfilm: a Curtiz című életrajzi film a Hollywoodban befutott Kertész Mihályról és a Becsúszó szerelem című romantikus vígjáték, amelyet az országos premier előtt láthat a marosvásárhelyi közönség a rendező és az operatőr jelenlétében. A Curtiz című filmet Vizi Imre zenés bevezetője előzi meg.

Az Erdélyben forgatott Valan című film mellett lesznek más erdélyi kötődésű alkotások, mint például Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilmje, illetve Moldovai Katalin erdélyi filmrendezőnek az Ahogy eddig című kisjátékfilmje. Az 1915-ben bemutatott és azóta elveszett Bánk bán filmváltozatát a Filmtett Egyesület rekonstruálta és a film akkori forgatásáról, majd fogadtatásáról Zágoni Bálint fog mesélni a marosváráhelyi közönségnek. A programban szerepel Forgács Péter NémetEgység @ Balaton – Mézföld és Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.