Történelmi napokat rendeznek Szentgotthárdon

Történelmi napokat rendeznek a törökök ellen vívott 1664-es győztes csata emlékére csütörtöktől három napon át Szentgotthárdon. A rendezvényen a csata ihlette új társasjátékot is bemutatják.

Forrás: MTI2019. 07. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szentgotthárdi csata, avagy a te utad a vasvári békéig elnevezésű stratégiai társasjátékot Pierrot (Marosi Z. Tamás) zenész és játékfejlesztő mutatja be szombaton a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban – mondta el az MTI-nek Szép Renáta, az önkormányzati hivatal külkapcsolati és koordinációs ügyintézője.

A társasjáték fejlesztését is magában foglaló projektre a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület, valamint Szentgotthárd és Vasvár 20 millió forint pályázati forrást nyert el. Ebből többek között a társasjáték száz példányának elkészítését, a térséget népszerűsítő turisztikai kiadvány megjelentetését, valamint az 1664. A szentgotthárdi csata – Háború és béke Zrínyi Miklós korában című kiadvány újranyomtatását finanszírozzák – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy szombaton adják át a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében csaknem negyedmilliárd forint költséggel felújított, a történelmi napoknak is helyet adó szentgotthárdi várkertet.

Mint megjegyezte, az előzetesen elvégzett kertrégészeti feltárás eredményei szerint a korabeli tervekben szereplő barokk kert valójában soha nem készült el, a 18. században is csak papíron létezett. A várkertbe új növényeket telepítettek, fűszernövénykertet alakítottak ki, homokozót és ivókutakat létesítettek, valamint energiatakarékos közvilágítási- és öntözőrendszert építettek ki.

Megújult a szabadtéri színpad is, a balesetveszélyessé vált egykori városi strand területén pedig zöldfelülettel körbevett dísztavat alakítottak ki – tette hozzá Szép Renáta.

A megszépült várkert lesz a történelmi napok egyik helyszíne: hagyományőrző csoportok tartanak majd középkori viselet- és fegyverbemutatókat, a látogatókat emellett bábelőadásokkal, tűzzsonglőr-produkciókkal, történelmi élőképekkel, kézműves játszóházakkal, a Honeybeast és a Holdviola fesztiválkoncertjével is várják – mondta Pintér Regina, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület művelődésszervezője.

Csütörtökön a színházban és a városházán nyílik kiállítás, pénteken délelőtt kikiáltó, este pedig fáklyás őrjárat járja végig a város utcáit. Az éttermek „gasztrocsatát” rendeznek: a vendégeknek az ütközetben résztvevő nemzetek ételeit tálalják fel.

Szombaton délután rajtol el a csata emlékére szervezett futás, a késő esti órákban pedig a hagyományőrző csoportok az 1664-es szentgotthárdi csatát „játsszák el” a várkertben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.