Újabb műtárgyakat szeretnének a szentendrei Bizottság ligetbe

Noha úgy tűnik az Art Capitalra nem lesz idén pénz Szentendrén, a Ferenczy Múzeum immár ötödik alkalommal is meghirdeti a pályázatot a Bizottság-ligetbe.

Szilléry Éva
2020. 01. 30. 15:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki 2016 tavaszán Szentendrén járt, talán emlékszik arra, amikor Vincze Ottó munkája által billiárdasztallá változott a Duna a város mellett, vagyis színes biliárdgolyók szimbolizálták azokat a flottákat, amelyek kikötöttek a történelmi városban. Vincze Ottó Munkácsy-díjas alkotó munkája az Art Capital részeként valósult meg és a rákövetkező évben a Velencei Biennáléra is kijutott.

De korábbi emlékeink is lehetnek a szentendrei kulturális városról, amely hagyományosan a képzőművészek otthona. Valaha ef Zámbó István óriási, égbe mutató női ujja állt a Posta előtti Bizottság Ligetben, a HÉV-vel érkező alkotóknak is szembetűnő látványt nyújtva, talányosan tekeredő kígyó gyűrűjével. Idővel ez és a többi szobor is elkerült innen. Ezt az izgalmas tradíciót karolta fel a Ferenczy Múzeumi Centrum, amely az előző városvezetésben partnerre talált és a nyári Art Capital fesztiválok részeként és nyitányaként pályázatot hirdetett a szóban forgó térre street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására.

Emlékezetes munkák kerültek ki a kezdeményezéssel a ligetbe: Csurka Eszter például A víz érintése című víz alatt készített szobrával nyert, Nagy Barbara (Kert-hálózatok) installációja lábakon álló, apró üvegházakból állt vadszőlővel befuttatva, Tóth Eszter (Kerti locsoló) pedig egy óriás locsolókannát konstruált, ami lebegve a földre locsolt vízsugaraival kapcsolódott és Szabó Ottó/Robotto: Az eltévedt űrhajós című műve nyert a pályázaton. Utóbbi alkotás is nemzetközi útra indult, megjárta Bécset is, ahol egy hónapon át a Városházától nem messze, az Universitat Wien közelében lévő Sigmund Freud parkban állították ki, ahol a térképét zavartan vizsgálgató króm „turistaként” álldogált a nevezetes bécsi Fogadalmi templommal szemben. Ma is megtekinthető Hugyecsek Balázs nagyszabású fa-fűrész című alkotása.

Noha úgy tűnik az Art Capitalra nem lesz idén pénz Szentendrén, a Ferenczy Múzeum immár ötödik alkalommal is meghirdeti a pályázatot a Bizottság-ligetbe. A kiírás szerint az idei műalkotásoknak tematikailag illeszkednie kell a bibliai Bábel- tornyához és annak szekuláris hagyományához. A pályázattal két műalkotást szeretnének létrehozni a Dunakanyar körút és a Kossuth Lajos utca által közrefogott parkos területre.

Az idei pályázattal az alkotó maximálisan 900 000 forintos összeget nyerhet el.

A pályázatokat március 13-ig várják, amelyeket szakmai kuratórium bírál majd el. Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész; Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója; Boros Lili művészettörténész; Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Művészeti Főosztályának vezetője; Wesselényi-Garay Andor építész, építészettörténész.

A megvalósuló alkotások installálása 2020. június 15–19. között történik, a művek várhatóan 2020. szeptember 1-ig maradnak kiállítva a köztéren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.