Kántor nyomában

Sokan azt gondolják a Kántor nyomoz című nagy sikerű film nyomán, hogy kizárólag német juhászokból lehetnek szolgálati kutyák.

2019. 09. 16. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan azt gondolják a Kántor nyomoz című nagy sikerű film nyomán, hogy kizárólag német juhászokból lehetnek szolgálati kutyák. Kántor idejében még így volt, ám mára a fajta túltenyésztése miatt egy új kutyafajta, a malinois a legelterjedtebb szolgálati kutyafajta, illetve a kettő keveréke. Ezeknél a kutyáknál nincsenek a túltenyésztés miatt kialakult betegségek – végtagi és gerincbántalmak –, emellett jól terhelhetőek, kiváló állóképességűek, örökölték a német juhászok intelligenciáját.

A Belügyminisztérium kutyakiképzője Dunakeszin működik, ahol évente többször tartanak válogatást az úgymond civil kutyák között. Amelyik megfelel a szigorú követelményeknek, elkezdheti a kiképzést. A növendékeket összetett és szigorú felvételi eljárásnak vetik alá, amelynek a teljesítése ebet és embert próbáló feladat. A kutyák a gazdáikkal közösen oldanak meg feladatokat a központi kiképzőhelyen, elsősorban az erőnlétet és az engedelmességet tesztelve. Csakis a legjobban teljesítők juthatnak tovább. A második fázisban már speciális feladatokat kell végrehajtaniuk, úgy mint tartózkodás épületben, utazás autóban.

Lövésteszt is van, hiszen egy majdani szolgálat során akár fegyvert is foghatnak az ebre vagy vezetőjére, és a dörejtől való félelem nem gátolhatja a kutyát. Amennyiben valamennyi teszten megfelel az eb, rendőrségi állományba veszik, ahonnan a későbbi rendőrtársa mellé kerül. Az előzetes válogatások után jön a tanulás, amelynek során különleges technikák segítségével oktatják a kutyát. Ekkor dől el, hogy melyikből lesz nyomkövető, őrző-védő, bombakutató, drogkereső és így tovább. Az például tévhit, hogy a drogkeresőket úgy idomítják, hogy jutalmul drogot kapnak; a kiképzés a játékon alapul. A kutya kedvenc játékát dugják el droggal, és amint megtalálja, jutalmat kap, így rögzül a játéka a droggal.

Havran Zoltán képriportja

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.