Terepjárónk a Hangács dűlőt mássza meg, amelyen a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet tizenhét hektárnyi ültetvénye található. Végeláthatatlan dimbes-dombos, magyar Toscana, indokolatlan huszonöt fok és tűző nap októberben. Ifjabb Lőrincz György ül a volánnál, akinek elmondása szerint az itteni talaj szerkezete izgalmas: helyenként akár negyven centi vastag lehet a felső réteg, az agyagos termőtalaj, alatta vulkanikus riolittufa terül el, amely nagyon „egries”, innen ered ugyanis a bor jellegzetes, ásványos karaktere. A harmincéves borász nem mindig tudta, hogy végül édesapja nyomdokaiba fog lépni.

Háromszáz évre tervezni
– Hosszabb folyamat volt, amelyben biztosra veszem, hogy benne volt Isten keze, ő terelgetett. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy én is borász legyek, profi labdarúgó szerettem volna lenni gyermekkorom óta. Tanulás mellett fociztam, tizennégy évesen már Debrecenben játszottam, bemutatkoztam NB II-ben, tizenhét évesen az AC Milan is meghívott próbajátékra, ám egy betegség közbeszólt. Mondták, hogy lesz még lehetőség, nem lett. A kertészeti egyetemen aztán szőlészet-borászatot tanultam, de még ekkor sem voltam biztos a dolgomban. Láttam, ahogy édesapámat áhítattal hallgatják a kóstolókon, láttam, mennyire örülnek a boroknak, amelyeket megmutat. Akkor pecsételődött meg a sorsom, amikor szakmai gyakorlatra mentem Magyarország legjobb bortermelőjéhez, Szepsy Istvánhoz. Életemben először jártam a tokaji borvidéken. Kivitt a Szent Tamás-tetőre, ekkor döntöttem el, hogy hazajövök, és új álmot kezdek kergetni. Nem volt könnyű döntés, de a büszkeség, amely eltöltött apukám iránt, megkönnyítette – meséli a fiatal borász, miközben felérünk a dombtetőre.
Innen szedik a kékfrankost, amely a bikavérnek az alapja. Ha túl hamar szüretelik le, nem lesz finom a bor, Egerben akár napok is számítanak. A kinti munkát nem érintette a járvány, most éppen merlot-t szüretelnek a Hangácson a hátukra vett nagy zöld félköríves hátizsák-vödrökbe. Ez a fajta is fontos alkotóeleme a bikavérnek, az egyik legjobb párosításnak találják a kékfrankoshoz, mert puhaságot hoz mellé.