időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Pionírok – Az első filmforgatás az űrben

Jancsó Orsolya
2021.10.21. 15:34
Pionírok – Az első filmforgatás az űrben

Visszatért a Földre Julia Peresild és Klim Sipenko, akik tizenkét napig forgatták a Nemzetközi Űrállomás (ISS) első egész estés filmjét. Tom Cruise­ ebben szeretett volna az első lenni, azonban a NASA-val való tárgyalás lassabban haladt, mint az orosz Channel One TV és az orosz űrügynökség (Roszkozmosz) megállapodása. Peresild szívsebészt játszik, akinek az ISS-re kell utaznia, hogy megműtse a rendező, Sipenko által alakított kozmonautát. A 37 éves színésznőt háromezer jelentkező közül választották ki, nemcsak színészi tehetsége alapján, hanem szigorú orvosi, pszichikai és fittséget ellenőrző teszteknek is meg kellett felelnie. A kiválasztás után Peresild és Sipenko centrifugális, vibrációs, nulla gravitációs és ejtőernyős teszteken vettek részt, amelyeket mind közvetített a Channel One. Emellett megtanulták kezelni az űrállomáson használt speciális filmes felszerelést is. A filmben a két, már jó ideje az ISS-en tartózkodó orosz űrhajós, Oleg Novickij és Pjotr Dubrov is szerepet kapott.

A forgatás az előzetes tervek szerint rögtön a dokkolás után kezdődött volna, ám Peresild és Sipenko felvették, ahogy a veterán kozmonauta, Anton Skaplerov kézzel dokkol, mivel a Szojuz automatizált dokkolórendszere meghibásodott. A probléma miatt tíz perccel tovább tartott a folyamat. Az orosz repülésirányítás az eset után annyit közölt, hogy „egy jó mozinak szüksége van drámaiságra”. A Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin ugyanakkor elismerte, hogy ijesztő volt az epizód.

A Challenge (Kihívás) negyven perce játszódik az űrben, a mozi bemutatóját 2022-re tervezik, de a pontos dátum még nem ismert. Az ISS-en forgott már több dokumentumfilm, virtuális valóság projekt és egy 2012-es, nyolcperces rövidfilm, az Apogee of Fear, amelyet az űrturista és asztronautagyerek ­Richard Garriott készített. Tom Cruise 2020 májusában jelentette be, hogy elsőként szeretne egész estés mozit forgatni az űrállomáson, azonban a NASA-val és a civil szállítócégekkel (mint a SpaceX vagy a Boeing) való megállapodás lassan haladt, így az oroszok gyorsabban valósították meg a projektet.

A SpaceX és a Boeing évek óta fejleszti kapszuláját, amely a profi űrhajósok mellett a turisták számára is megnyitja az űrutazás lehetőségét. A hasonló mozifilmek mind orosz, mind amerikai oldalon azt célozzák, hogy minél több embernek legyen kedve megvenni az ötvenmillió dolláros jegyet. A NASA már tavaly kiadott egy dokumentumot, amelyben elmagyarázza, miért ilyen drága az ISS-re való utazás. Az életmentő rendszerek és a toalett fenntartása például napi 11 250 dollárba kerül, az étel, az oxigén és egyéb tartalékok pedig 22 500 dollárt emésztenek fel naponta. Az ISS amerikai fenntartási költsége egy 2018-as kormányzati jelentés szerint három-négymilliárd dollár évente, így nem csoda, ha az űrügynökség és a kormányzati szervek nyitni szeretnének a kereskedelmi űrutazások irányába.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint „az űrben mindenkinek van helye”, és Oroszország továbbra is biztos pozíciót tart fenn a felfedezésben, hiszen „pionírok voltunk”. Azonban orosz oldalon nem mindenki örül a filmnek. Számos kozmonauta, köztük Mihail Kornyijenko ellenezte a Roszkozmosz bevételszerző ötletét, mondván „az ISS egy hatalmas labor, ahol nincs helye a tudományos munkát zavaró előadóművészeknek, bohócoknak vagy turistáknak”. Hogy a Challenge­ minden kihívás ellenére mennyire lesz jó film, jövőre derül ki, de az már most biztos, hogy az internet népe jót derülve köszörüli nyelvét a NASA-n, hogy az oroszok ismét megelőzték az amerikaiakat.

(Borítókép: A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képen Julija Peresild orosz színésznő, Oleg Novickij orosz űrhajós és Klim Sipenko orosz rendező egy moszkvai sajtóértekezleten 2021. október 20-án. Fotó: MTI/AP/Roszkoszmosz)