Kövér medvék rajongói

A Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum minden évben megrendezi a Kövér Medve Hét elnevezésű eseményt.

2022. 11. 08. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum minden év októberében megrendezi a Kövér Medve Hét (Fat Bear Week) elnevezésű eseményt. Az egyenes kieséses versenyen az érdeklődők/rajongók arról dönthetnek, hogy vajh melyik egyednek sikerült a legjobban felkészülnie testtömegnöveléssel a téli álomra, a program célja persze a park reklámozása mellett az, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. Az idei győztes kolosszus egy hím medve lett, amelyet a Boeing 747 személyszállító repülőről neveztek el hatalmas mérete miatt. A park becslése alapján a 747-es példány – avagy becenevén: Jumbo Jet – körülbelül 636 kilós. A dicső címért idén 12 barna medve falatozott kitartóan, 747 pedig egyébként két éve már nyert egyszer, 2022-ben legnagyobb vetélytársa az először versenyző, 901 nevű nőstény volt.

 

Az óriási kiterjedésű Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátumban vannak hegyek, tavak, patakok és tengerpart is, valamint híres arról, hogy itt a legnagyobb a barna medvék populációjának sűrűsége.

 

Amolyan medveparadicsom, a Kövér Medve Hét kampány pedig ötletesen ismerteti meg az emberekkel a szubarktikus területen élő több mint kétezer barna medve élőhelyét és az őket körülvevő ökoszisztémát. A gömb formára hízott mackók úgy kellettek, mint egy falat kenyér: több százezren szavaztak rájuk a világ minden tájáról. A medverajongók ráadásul webkamerákon figyelhették az állatokat, és megnézhették a képeket, amelyek a hízás előtt, illetve után készültek: a nemzeti park még egy versenyzői oldalt is felhúzott nekik, ahol egy csúszka segítségével lehetett összehasonlítani az egyes medvék előtte-utána állapotát. Tavaszra ugye a medvék jelentősen lefogynak, és attól kezdve őszig komótosan gyűjtik a testzsírtartalékot a téli álomhoz. Az első medvetestpozitív versenyt egyébként 2014-ben tartották, a szavazást, amely akkor még egyetlen napig tartott, azóta hétnapossá bővítették, hogy nagyobb legyen az izgalom. Tavaly az Otis nevű hím győzött, amely a legelső versenyt is megnyerte.

 

Egy szökött állatkerti zsiráf vágtájára egész biztosan többen lennének kíváncsiak, mint egy unalmas autós üldözésre, és az amerikai szavazatszámláló botrányoknál is mindig szórakoztatóbb lesz az idei Kövér Medve Hét megkísérelt választási csalása.

 

 Valaki ugyanis szerette volna megakadályozni Jumbo Jet győzelmét, és meghekkelte a szavazást: a 747-es versenyzőre végül több mint 68 ezer szavazat érkezett, 11 229-cel több, mint a második helyezett 901-esre, ám Jumbo majdnem kiesett még a középdöntőben! Egy felhasználó ugyanis spammelte a szavazást, de szerencsére a nemzeti park szakemberei hamar kiszúrták az érvénytelen szavazatokat.
Az állatos cukiságfaktor mindig nyerő, nemhiába vágnak be a híradók végére a véres gyilkosságok és tömegbalesetek után frissen született állatkerti vidrabébiket.

Emlékszünk még, amikor a fél világ egy Paul nevű polip „jóslatára” várt minden meccs előtt a 2010-es futball-világbajnokságon, hogy vajon ki fog nyerni? Szeretjük az Országos Madártani Egyesület év madara versenyét, és tűkön ülve várjuk az anti-World Press Photót, azaz az év legviccesebb természetfotóinak mustráját. Semmi nyomor és szenvedés, csak grimaszoló rókák és a jégen hasra eső zergék. Mert hát az ötszáz forintos euróval való riogatás és egy álmos kedd reggeli kijevi légi csapás között nincs is jobb dolog, mint webkamerán nézni az óceáni élővilágot, vagy azon morfondírozni, melyik alaszkai medve tömte magába a legtöbb lazacot a tél beköszönte előtt. Egy egyszerűbb világban pedig mindeközben nem futna át az agyunkon, hogy a Nagy-korallzátony milyen kritikus állapotba került napjainkra, vagy hogy bizony a kikerekedő mackók egyre kisebb és kisebb élőhelyen ébrednek minden egyes tavasszal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.