Mindenhol jó, csak otthon nem annyira

Az A-kategóriás Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál kritikusok által válogatott Critics’ Picks versenyprogramjában tartották a Kék Pelikan című magyar animációs dokumentumfilm ősbemutatóját. A film részben az utazás mámoráról szól, amit könnyű volt átéreznünk a tallinni fesztivál vendégeként.

2023. 11. 12. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a film bemutatja, a magyar fiatalok a rendszerváltás után hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra: a határok megnyíltak, világútlevéllel büntetlenül, szabadon lehetett bejárni Európát, csak éppen pénze nem volt rá senkinek. A film főhősei a hamisítás feltalálói, egy háromfős baráti társaság, akik Domestosszal kilúgozzák a határ utáni első településekre megvett indigós jegymásolatokat, és Stockholmot meg Párizst írják rá. Pecsétet is csináltatnak, majd amikor a MÁV rájön a csalásra, és a lúgtól bebarnuló papírt vezetnek be, ők citrommal fehérítik azokat vissza. Nem bírják titokban tartani a luxusutazásaikat, így a feljelentéstől félve másoknak is kénytelenek hamisítani, amiből jövedelmező üzlet kerekedik. Persze csak amíg a lebukások hatására nyomozás nem indul.

Kék Pelikan (Forrás: NFI)

Mint Csáki László rendező a világpremiert követő közönségtalálkozón elmondta, a filmet az alapötlettől kezdve tizenhét évbe telt elkészíteni. Amiben nyilvánvalóan fordulópont volt a Jurányi Galéria egyik termének falára rajzolt képregény több mint tíz évvel ezelőtt, valamint a 2018-as Inkubátor Program gyártási támogatása. A rendező szerint az alkotómunka alapjai a hamisítókkal készült interjúfelvételek voltak, amiket annyira eredetinek talált, hogy ezekre építette fel a történetet és az animációt. A film közösségi alkotásként készült, keresték a további történeteket, amelyekkel együtt a film nem csak néhány hamisító portréja, hanem a rendszerváltáskori magyar társadalom eufórikus hangulatát (és az átkos sivárságát) is felvázolja.

Noha dokumentumfilm, a Kék Pelikan egy egészen hagyományos bűnügyi történetként is működik, egyfajta magyar gengszterfilm szerethető delikvensekkel a főszerepben, akik nyilvánvalóan egy élhetetlen társadalomból igyekeztek kitörni.

 A felvett interjúk autentikussága egyértelműen dominálta az alkotó folyamatot, ami alapján a film akár egy szépen illusztrált rádiójátékként is végezhette volna, de Csáki László és csapata kreatív animációjának köszönhetően egy vizuálisan is roppant izgalmas és eredeti film készült. Mivel az animáció absztraktsága miatt a valóság nyers látványát nem tudja megmutatni, archív anyagot éppúgy használtak, mint korabeli (Super 8-as) kamerával, filmszalagra forgatott új felvételeket.

 

Az animáció azért is tökéletes formátum ehhez a történethez, mert így nem kellett ismert arcokat megfiatalítani (ami nem működött Scorsese Az ír című filmjében sem), továbbá nem a korabeli díszletek, kosztümök és kellékek felvonultatásában merült ki a képi világ. A látványtól nem marad el a hangkulissza sem olyan korabeli zenékkel, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzai-tól, a Lidocain a Hiperkarmától és a Húsrágó hídverő a Kispál és a Borztól, valamint olyan színészek hangjával, mint Börcsök Olivér, Csoma Judit, Csőre Gábor, Olasz Renátó, Rujder Vivien, Thuróczy Szabolcs és Trokán Nóra.

A tallinni ősbemutató azért is találó volt, mert az észtek pontosan tudják, milyen volt a szovjet elnyomás, sőt az oroszok véres befolyása náluk már a nagy északi háborúval kezdődött a XVIII. század elején. (E sorokat a Viru hotellel szemben írom, ahol a helyi KGB főhadiszállása is volt, ma pedig múzeum őrzi az emlékét.) A tallinni fesztiválnál jobb helyen azért sem láthattuk volna a filmet, mert az kétszeresen is szól magáról a kultúrsokkról: egyfelől bemutatja, milyen volt kiszabadulni a keleti blokkból a vasfüggönyön túlra, másfelől egyfajta nosztalgiautazás, stilizált időutazás a magyar közelmúltba. Követendő példa tehát a legújabb magyar animációs dokumentumfilm.

Borítókép: Kék Pelikan (Forrás: NFI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.