Messiás lehet a mozikban a Dűne: Második rész

Részben Budapesten készült, így a magyar szakemberek munkáját is dicséri a Dűne: Második rész. Imádják a kritikusok, és már borítékolható a sikere a kasszáknál, kétszer akkora bevétellel nyitott, mint az első rész. Ami azért is furcsa, mert igazán embert próbáló, sok türelmet igénylő filmről van szó, de ha már valamit túlértékelnek, legalább egy sci-fi klasszikus hű adaptációja legyen az.

2024. 03. 06. 5:50
Dűne 2
La bande-annonce de "Dune 2" avec Timothée Chalamet et Zendaya Los Angeles, CA - Timothée Chalamet and Zendaya return to Arrakis in thfirst official Dune: Part Two trailer. Prepare to be transported back to the desert planet of Arrakis in the new “Dune: Part Two” trailer, where Paul Atreides (Chalamet) and Chani (Zendaya) are together at last. The first official look at the long-awaited second installment of the sweeping sci-fi film series based on Frank Herbert’s iconic 1965 novel has been released by Warner Bros and Legendary Pictures, giving fans new Dune content after the first film was released in October 2021. Chalamet and Zendaya are seen together in the trailer picking back up where they left off in the deep desert lands of Arrakis, as they navigate their characters’ love for each other while preparing for impending war. There’s also a glimpse in the trailer of Atreides’ blue eyes, a transformation caused by his use of Spice, the planet’s most precious commodity that gives its user mystical powers. Fans are also treated to clips of Atreides mounting a giant sandworm, and sharing a special kiss with Chani. The trailer also showcases a slew of new characters, including a completely unrecognizable Austin Butler. The Oscar nominated actor is totally bald and even has his eyebrows shaved off for the role of the villainous Feyd-Rautha Harkonnen in the sci-fi sequel. Butler is best known for his portrayal of the King of Rock ‘n’ Roll Elvis Presley in the Buz Luhrmann directed biopic Elvis. The trailer also features a ruthless warlord competing with Glossu Rabban Harkonnen (Dave Bautista) to take on the role of ruler of Arrakis - much like a futuristic version of Succession. Florence Pugh is also seen as Princess Irulan, who served as a narrator of sorts in the novel and is the daughter of Christopher Walken’s Emperor Shaddam IV, overlord of the entire galaxy. Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Charlotte Rampling, and Josh Brolin reprise their characters from 2021’s D Fotó: JLPPA / Bestimage
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank Herbert Dűne című regénye a sci-fi történetének egyik csúcsteljesítménye. Mérföldkő volt abból a szempontból is, hogy nem egészen sci-fi, félig inkább fantasy, mint A Gyűrűk Ura vagy a Trónok harca. Szinte feudális világot látunk, csak épp az űrben, és közben a mágia is jelen van, még ha nem is így hívják. A sci-fi sem csak egyszerű kulissza: a Dűne posztapokaliptikus történetnek is beillik, Herbertet egyértelműen érdekelte a környezetvédelem és az ökológia. Arrakis sivatagbolygója egy emberi életre alkalmatlan pusztaság, miközben az univerzum háborúi a planétán bányászott fűszerért folynak, ami behelyettesíthető a kőolajjal, vagy bármilyen meg nem újuló energiaforrással.

Dűne 2
Austin Butler a filmben. Fotó: JLPPA/Bestimage

Herbertet nemcsak a jövő, de a múlt is érdekelte, különösen a Közel-Kelet történelme annak minden messianizmusával és vallási fanatizmusával. A részben a jordániai Rum vádiban és Abu-Dzabiban (a Liwa oázisban) forgatott film alapjául szolgáló regényt megihlette T. E. Lawrence élete is, és alighanem Herbert sem kerülte el az amerikai mozikban az Arábiai Lawrence című nagy hatású klasszikust, David Lean és Peter O’Toole mesterművét, ami egy generáció számára tette ellenállhatatlanul vonzóvá a sivatagot (enélkül talán a Tatuin bolygó sem létezne).

A Dűne hatása felmérhetetlen, nyilvánvalóan megihlette a Star Wars-filmeket is, sőt egyedül George Lucas tudta felülmúlni a sci-fi és a fantasy összeházasításában. Herbert nélkül talán se Luke Skywalker, se a Mátrix Neója, se Harry Potter nem lenne világuk messiása. A magyar fantasyrajongók számára kifejezetten revelatív élmény lehet először találkozni a Dűne univerzumával, hiszen a M. A. G. U. S. márkanév alatt futó regények és szerepjáték világát is nagyban formálta ez a klasszikus.

 

Miközben Herbert sorra írta a történet folytatásait, halála után pedig a fia szőtte tovább Arrakis fonalát, a hetvenes években Hollywoodot is elkezdte foglalkoztatni az adaptáció gondolata. A regényt megfilmesíthetetlennek tartották, és elsőre tényleg kudarcba fulladt a próbálkozás: Alejandro Jodorowsky rendezőre, a zseniális, őrült művészfilmes két lábon járó sztereotípiájára (A vakond és a Szent hegy alkotójára) bízták a projektet, ami hiba volt. A fáma szerint nem olvasta a könyvet, a filmet tizennégy órásra tervezte. A Pink Floydot már megnyerte a zenéhez, szerepelt volna a filmben Salvador Dalí, Orson Welles és Mick Jagger, a főhőst pedig a rendező tizenkét éves fia játszotta volna. A látványt olyan legendák tervezték, mint Jean Giraud (Moebius) képregényrajzoló és H. R. Giger (utóbbi később Oscart kapott A nyolcadik utas: a Halál gyilkos ufójáért). A pénzt nyelő, széteső produkciót leállították, de a szakma berkeiben sokan látták az ambiciózus munkálatokat, amelyek végül így vagy úgy, de utat találtak a filmtörténetbe. 

A regényt Jodorowsky helyett végül egy másik kulthős, David Lynch (Radírfej, Kék bársony, Twin Peaks) rendezte meg, de az ő alkotásáról is csak annyi jót lehet elmondani, hogy legalább elkészült. Egy csendben eltűnt minisorozat után 2021-ben készült el a második mozifilmes adaptáció, 165 millió dollárból, a legmenőbb hollywoodi sztárokkal, ráadásul a rendező sem sokban marad el tehetségben Jodorowsky és Lynch mögött. Denis Villeneuve eddigi legjobb filmjét, az Érkezést minden idők legjobb sci-fijei között sem túlzás emlegetni (bár már az alapjául szolgáló, Ted Chiang által jegyzett novella is zseniális volt). Dűne filmje összességében egy regényhű, lenyűgözően látványos alkotás lett, vérprofi hollywoodi produkció, se több, se kevesebb.

 

A nyitó regény második felén alapuló film igazából több ugyanabból, és sajnos a kevesebb több lett volna. 155 perc helyett ezúttal 168-at kell kibírni mosdószünet nélkül, és hiába sikerült felülmúlni még az első rész álomszerű szereposztását is Florence Pugh, Austin Butler, Christopher Walken, Léa Seydoux és Anya Taylor-Joy csatlakozásával, a hosszabb játékidőre kevesebb újdonság jut. Meglátszik, hogy ezt a történetet nem forgatókönyvnek, hanem nagyregénynek írták, és Villeneuve csapata sem sokat finomított Herbert nagyszabású eposzán. Nem segít az sem, hogy egyre nehezebb azonosulni a Timothée Chalamet által alakított főhőssel, Paul Atredies herceggel, aki szép lassan a sivatagbolygó vallási vezetőjévé, messiásává válik, miközben egy boszorkányszekta által nemesített szuperhősként is beteljesíti a sorsát. Nem előny, hogy Herbert regénye olyannyira műfajteremtő volt, hogy napjainkra sok minden klisévé silányult benne.

Alighanem a második rész kasszáknál mutatott teljesítményén múlik, zöld jelzést kap-e a már régóta fejlesztett harmadik film, a siker pedig már biztos. 

A történet ugyan ellaposodott a második rész végére, de izgalmasan folytatódik: a harmadik regény, A Dűne messiása alkalmával Paul már a galaxis isteni hatalmú császára. Azaz még kevésbé alkalmas bármiféle azonosulásra, és nagyon messzire kalandozott a hagyományos hollywoodi történetmeséléstől. Így aztán kockázatos, de figyelemre méltó folytatás készülhet. 

Borítókép: Timothée Chalamet mint Paul Atredies (Fotó: JLPPA/Bestimage)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.