Amazonok

Kétségtelen, hogy kényelmes fotelból vásárolni, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy kislányként mennyire élveztem a nyári anya-lánya bevásárlóprogramot.

2019. 08. 06. 18:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyár közepe óta tartanak a szezonközi leárazások. A forróságban kellemes betérni egy áruházba, ha az ember éppen benn van a városban. De ha megteheti, inkább elkerüli a dugót, nem fizet parkolódíjat, hanem kiül saját erkélyére, hogy a napernyő alatt, jéghideg limonádét szürcsölve válogasson az online ajánlatok között. Ott nem kell tülekedni a próbafülkék előtt, de kérdés, a rendelt termék tényleg olyan színű-e, és jó-e a mérete.

Erre találták ki a visszaküldést. Magyarországi vásárlás esetén az átvételtől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhatunk, és további két hetünk van a visszaküldésre, a vállalkozásnak pedig meg kell térítenie a vételárat. Nemzetközi vásárlás során az adott bolt mondja meg a visszaküldés feltételeit: európai áruházak rendre harminc–hatvan napos határidőt húznak, de van például olyan svájci bolt is, amelyik egy évig fogadja a nem tetsző darabokat. A novemberi fekete pénteken az extrém határidők sem különlegesek.

Ennyire azért nem barátságos a „júliusi Black Friday”, lánykori nevén az Amazon Prime Day, amely az online piactér prémium vásárlóinak kínál megdöbbentő leárazásokat a nyár közepén. Ilyenkor vörösen villognak a százalékok, és világszerte online vásárlók milliói ugranak a netre. A cég először 2015-ben, fennállásának huszadik évfordulójára rendezte meg az eseményt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nyáron is megismételje a novemberi vásárlási hétvége számait. Az első évben 900 milliós bevételt számlált, az idén hatmilliárd dollárt. Ilyenkor a kedvezményes előfizetők éves ingyenes szállítást is vehetnek, amellyel még jobban hozzákötik magukat az online óriáshoz.

Kétségtelen, hogy kényelmes fotelból vásárolni, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy kislányként mennyire élveztem a nyári anya-lánya bevásárlóprogramot, amikor néhány ruhát vettünk a közelgő nyaralásra. Karácsony előtt a nagymamám is csatlakozott, nehogy rossz méret kerüljön a fa alá. Aztán az évek során a közös boltjárások elkoptak, már mindannyian a neten szerezzük be ajándékainkat. És nyáron sem vásárolunk együtt. Szó sincs arról, hogy ne lehetne másképp minőségi időt együtt tölteni, de nem áldozunk fel mégis a technika oltárán egy generációkat összekötő programot?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.