Égbekiáltó – Torony a Naplás-tó felett

A tó környezete egy kedvelt kirándulócélponttá nőtte ki magát. Vonzereje vélhetően tovább növekszik.

Török-Szabolcs Bence
2021. 06. 10. 12:50
null
2021.06.01. Budapest Naplás tó, Kilátó Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rákoskeresztúr és Cinkota között elhelyezkedő Naplás-tó Budapest legnagyobb állóvize, amely 1978-ban a Szilas-patak felduzzasztásával jött létre a patak áringadozásainak kezelésére. Környezete a főváros második legnagyobb természetvédelmi, egyben az egyik legértékesebb ökológiai területe, hiszen amellett, hogy rendkívüli gazdagsággal őrizte meg a patak menti láprétek sajátos növény- és állatvilágát, fontos állomás a költöző madarak őszi és téli vonulásakor is. A tó környezete az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a főváros egyik kedvelt rekreációs övezetévé és kirándulócélpontjává nőtte ki magát. A városi zsúfoltságból, a pandémia szorításából menekülő családok, horgászok, kerékpárosok, erdőjárók vagy éppen tókerülő atléták egyre nagyobb számban kezdik felfedezni a terület gazdagságát. Ez a vonzerő vélhetően a közeljövőben még tovább növekszik, elkészült ugyanis és várhatóan már a következő hetekben megnyílik a tó melletti erdő közepében elhelyezett, 22 méter magas kilátóépítmény.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Városierdő-fejlesztési programjának egyik elemeként megvalósuló ­kilátó építését a XVI. Kerületi Önkormányzat, valamint a fővárosi Tér_Köz pályázat finanszírozása tette lehetővé. A tervező a Robert Gutowski Architects, mely építészirodát a többszörösen díjnyertes pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a pannonhalmi új tornacsarnok és koncertterem tervezőjeként, valamint a kínai Sencsen Operaház pályázatának résztvevőjeként nemzetközi szinten is jegyzik.

Naplás tó, Kilátó. Fotó: Kurucz Árpád

A már első látásra különleges kilátóépület több értelemben is értékteremtő alkotás. Amellett persze, hogy az új torony a fák fölé magasodik, és a kilátószintjéről így feltárul a Szilas-patak völgye és a gödöllői dombok látványa, a torony megjelenésében, formálásában túlmutat ezen „egyszerű” feladatkörön. Az új kilátó hallatlanul elegáns és ötletes. Két egyenlő szárú háromszög elforgatásával és az azok közötti síkok összekapcsolásával létrejött alapforma bizonyos nézőpontokból szinte becsapja a szemünket, felfelé szélesedő, így a fizika törvényszerűségével dacoló könnyedséget biztosít az egyébként masszív szerkezetnek. De a kilátó talányos alapformája sokkal több holmi illúziókeresésnél, az egyszerű vonalak alapos tervezői megfontolásokat sugallnak. Az alsó és felső elforgatott háromszög az alaprajzban hexagrammává egészül ki, amely az ég és föld közötti kapcsolat, a makro- és mikrokozmosz, az anyagi és szellemi világ összekapcsolódásának egyik legösszetettebb metafizikai tartalmú szimbólumaként ismert – egy kilátótorony esetében nagyon tág értelmezési tartománnyal.

Az alkotás tudatosan összetett és ugyanakkor végtelenül egyszerű képlete könnyedén enged teret a különféle jelentésbeli és formai értelmezéseknek, analógiák keresésének. A vasbeton alapzatra helyezett faszerkezetek szabályos rendje éppúgy eszünkbe juttatja a szakrális épületek, harangtornyok spirituális érzeteit, mint ahogy a hagyományos népi építészetben használatos ácskötések logikája is kiolvasható az épület merevítéséből, vázszerkezetéből. Gyakorlott túrázóknak eszükbe juthat formai és építészeti párhuzamként más kilátóépítészeti mestermű is. A Basa Péter és Czér Péter által tervezett Csergezán Pál-kilátó a Nagy-Kopasz hegyen, a Boldog Mór-kilátó Pannonhalmán, Emődi-Kiss Tamás közeli rákosszentmihályi kilátója, de még Makovecz Imre kis-hárs-hegyi spirálja is rokonítható gondolati hasonlóság, anyaghasználat vagy éppen szoborszerűség szempontjait vizsgálva a most elkészült alkotással.

Hogy egy efféle összehasonlításban melyik kilátót mely polcra helyezzük, azt az említett remekművek felkeresése után döntsük el magunk. De még ha az itt említett koncepcionális szempontokra a kilátó megmászása és a lépcsőfokok számolása közben nem gondol is mindenki, az biztosan kijelenthető, hogy a Naplás-tó környezetének új szimbóluma és hangsúlya született meg az arányos és szép torony megépítésével, amely remélhetően használatában is sok örömet fog szerezni az idelátogató kirándulóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.