Fű nem nő

2020. 05. 25. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus ráébresztette az emberek nagy részét, hogy szükségük van a zöldre. A kertészetek soha nem látott bevételnövekedést tapasztaltak gyümölcs- és zöldségfélékből, és a virágos növények iránt is hatalmas volt a kereslet. Sokan úgy gondolták, hogy nem nagyon fognak eljutni nyaralni, így szükségessé vált számos régóta halogatott kerti felújítás. Mivel a gyerekek is többet voltak otthon, mint eddig bármikor, eljött a kerti játszóterek, medencék felállításának ideje. Sok szülő azonban hamar rájött, hogy nem elég elmenni a barkácsáruházba, és megvenni a műanyag mászókát, csúszdát és pancsolót vagy nagyobb medencét, szükség van azok környezetének rendbetételére is.

Az önjelölt kertfelújítók erre Google barátjukhoz fordultak, ahol számos lehetőséget találtak. A legegyszerűbb verzió a fű, amely azonban nem egyszerűen nő. Ha magot vetünk, akkor három hétig biztosan hessegetni kell a madarakat. Ha gyepszőnyeget vagy gyeptéglát választunk (háromszoros áron), akkor arra két hétig alig szabad rálépni. Ha taposásbíró vegyes zöld növényekből készült burkolatra esik a választás, az sose lesz olyan, mint álmaink angol gyepe. A játszótér alá mehetne gumitábla, de az nem zöld. A homok meg sáros lesz. Megoldás? A műfű.

A hirdetőoldalak igen meggyőzően fogalmaznak, szerintük a műanyag kiváló, ha „sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne szükség” a gyepre. Nem kell nyírni és locsolni, nem szárad ki, nem gazosodik, nem allergizál. Tapintása megszólalásig hasonlít a valódi fűéhez, és még az állatok sem tesznek benne kárt. Tökéletes, nem?

A Facebook szerint nem. Néhány segítségkérésre ugyanis azonnal a sárga földig lehordó válaszok érkeztek, hogy miért jó, ha valaki behúzza műanyaggal az udvart, csak hogy a természet tökéletlenségét kizárja. Erre a koronavírustól és az otthoni oktatásban kimerült szülők úgy válaszoltak, hogy nincs még arra is idejük, hogy folyton takarítsanak a gyerekek után, ha egyszer kimennek játszani. Ráadásul ki is koptatják az igazi füvet, így még csak a kert sem lesz szép.

A vita akkor kezdett igazán eldurvulni, amikor az egyik hozzászóló jelezte, hogy aki kertes házba költözik, annak illene tisztában lennie a kerti munkákkal. Ráadásul a gyerekeknek sem a legjobb műfüvön rohangászniuk. Bár az a sportpályák gyakori borítása, nem mindegy, milyen töltőanyag van alatta. A gumi-granulátum puhává teszi a felületet, és mivel elgörög az éppen eleső használó alatt, a műanyag szálak kevésbé horzsolják fel a bőrt. Nyáron azonban a nem megfelelő granulátum igen büdös, ezért egyre több pályát töltenek parafával. A műfű műanyag lévén ráadásul forró. Sok anyuka panaszkodik például, hogy szinte megégette kisgyerekük talpát, amikor az nyáron mezítláb rohangált (volna) a kertben.

Erre is megszületett a megoldás: locsolni kell a műfüvet, így az nem forrósodik fel. Megdől tehát az állítás, hogy a beruházás kevesebb mint két év alatt megtérül, mivel évente ezerkétszáz liter öntözővizet spórol meg. Erre egy Facebook-kommentelő csak úgy rea­gált, hogy eddig azt hitte, „nincs szánalmasabb látvány egy műfüvet porszívózó embernél” (a műfű tisztán tartásának bevett módja), de rá kellett jönnie, hogy a műfű locsolása még nevetségesebb. Persze, ha akciósan kaphatunk hozzá slagot…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.