Illemtanár

Pokolba az okosórákkal és önvezető autókkal, végre egy előremutató, társadalmilag is felettébb hasznos ötlet: mesterséges intelligenciával támadni az eredendő taplóság ellen!

2019. 08. 15. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal ön is találkozott már olyan emberekkel – vagy éppen ön is egy közülük –, akik ahelyett, hogy kivárnák, amíg sorra kerülnek a kocsmában, tolakodni kezdenek a pultnál, hogy minél előbb jussanak az italukhoz. Pontosan erre találták ki az AI Bar elnevezésű fejlesztést, amely mesterséges intelligenciával szűri ki a türelmetlen modortalankodókat a kocsmapultnál. Nincs több nyomakodás és izmozás, „bocsi, én már itt álltam az előbb is”: egy brit cég programja ugyanis arcfelismerő technológiával állítja virtuális sorba a szomjas várakozókat, hogy a csapos még a legnagyobb káosz, tömeg vagy kocsmai verekedés közepette is tudja, ki a következő. A várakozók fejénél megjelenik egy sorszám és a várakozási idő, sőt ha a rendszer túl fiatalnak ítél valakit arc alapján, szól a pultosnak, hogy ellenőrizze, nem kiskorú-e az illető.

A cég számításokat is végzett, eszerint pedig Nagy-Britanniában évi 78 millió korsó sör csapolásának megfelelő idő spórolható, amivel az életük során átlagosan két hónapnyi időt (!) sorban álló vendégek is jól járnak. A rendszer ráadásul fogyasztási szokásokat és mintázatokat is kimutat, aminek segítségével a bártulajdonosok optimalizálhatják a személyzet beosztását. A rendszer beüzemeléséhez pedig mindössze egy webkamerára, egy kijelzőre, internetre és 199 fontra (cirka 72 ezer forintra) van szükség. Pokolba az okosórákkal és önvezető autókkal, végre egy előremutató, társadalmilag is felettébb hasznos ötlet: mesterséges intelligenciával támadni az eredendő taplóság ellen! Beépített virtuális illemtanárt és gondviselőt minden ember mellé!

Az algoritmus majd az orrunkra koppint, és megmondja, hogyan kell civilizáltan viselkedni, ha mi már elfelejtettük. Óriási piaci rés tátong, hiszen nem csak a sorban állást és tolakodást kéne megzabolázni. Lehetne például alkalmazást fejleszteni a vécéülőkét nem felhajtók számára, ami célzott vízsugárral spriccelné szembe őket, vagy a metrószerelvényen suttyomban szellentőknek olyan applikációt, amely óriási piros nyíllal a fejük fölött mutatná, hogy ki a hunyó.

Az acsarkodó kommentelőket egy-egy virtuális dühroham után letilthatná higgadtabb modorú számítógépük néhány órára, hogy kiszellőztethessék a fejüket. A vitákban a másik felet túlharsogással legyőzni szándékozók hangját egy új applikáció hirtelen olyanná torzíthatná, mint aki héliumot lélegzett be, a szemetelőket pedig mesterséges intelligencia által vezérelt robotok dobálhatnák meg saját eldobott hulladékukkal, amíg fel nem szedik azt. A taperolók, orrtúrók, elsőbbséget nem adók, notórius hazudozók és társaik feje fölé mind-mind kerülhetne figyelmeztetés, akár a kocsmai sorszám. Kár, hogy virtuális gyerekszobát utólag már nem lehet venni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.