Indiai Mount Everest

Bódy Géza
2019. 10. 08. 17:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre magasabbra hízik az a szeméthegy, amely az indiai főváros, Újdelhi egyik peremkerületében, Gázipúrban található. A nyolcvanas években létesített gyűjtőhelyen évente tíz-tizenöt méternyi hulladék rakódik egymásra: mostanra elérte a negyven futballpályányi alapterületet és a 65 méteres magasságot! Ha a bővülés így folytatódik, mérete lekörözheti a 73 méter magasságú Tádzs Mahalt – számol be az indiai környezetvédelmi problémáról a The Sun.

A helyiek becenevet is adtak a gigantikus telepnek: Mount Everestnek keresztelték, a hatóságok pedig fontolgatják a repülők éjszakai tájékozódását segítő vörös lámpák telepítését a szeméthegy tetejére.

A lerakóhelyet – miután megtelt – már a kétezres évek elején be kellett volna zárni, ám ez nem történt meg, azóta is naponta kétezer tonna hulladék kerül oda. Tavaly a heves esőzések miatt a hegy egyik oldala leomlott, többen meghaltak, miután belefulladtak a fekáliával fertőzött sár- és szeméttengerbe.

A szemét bomlásából eredő metángáz egyre erősebben szivárog, heti rendszerességgel gyulladnak fel a kupacok. A lángok megfékezése sokszor több napig tart. A szomszédban ugyan építettek égető üzemet, ám az onnan felszálló füst szintén mérgező. A környék ötvenméteres körzetén belül nem biztonságos élni. Gyakoriak a légzőszervi megbetegedések, önkéntes orvosok, karitatív szervezetek próbálnak segíteni a fuldokló betegeken. Az állapot tarthatatlan, a bűz elviselhetetlen, a látványról nem is beszélve. Aki tehette, már elköltözött, de akkora a mélyszegénység, hogy továbbra is tízezrek tengetik napjaikat azon a környéken. A képriportok szerint gyerekek, felnőttek üres tekintettel bámulják azt a sok száz csontsoványra fogyott szent tehenet, kutyát és ragadozó madarat, amelyek a kupacok között táplálék reményében feltúrnak mindent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.