„Kedves, jó emberünk”

Igazán bővelkedett politikai fordulatokban az 1855-ben Ipolybalogon született Baráti Huszár Aladár élete, aki az első világháború szinte valamennyi frontját megjárta.

Bódy Géza
2019. 03. 15. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán bővelkedett politikai fordulatokban az 1855-ben Ipolybalogon született Baráti Huszár Aladár élete, aki az első világháború szinte valamennyi frontját megjárta. Része volt a Balassagyarmatot megszálló cseh csapatok kiverésében, ám a kommünnel összekülönbözve majdnem megölték.

A Genfben és Budapesten is jogot tanuló férfi karrierje azonban egyre felfelé ívelt: 1920-tól Nógrád-Hont, három évvel később már Esztergom-Komárom, míg 1928-tól Győr-Moson vármegye főispánja lett. Karrierjét 1932-ben Budapest főpolgármesterségével koronázta meg – mindezt Horthy bizalmának köszönhetően, Gömbös Gyula miniszterelnök javaslatára. Amikor azonban Gömbös – éppen az ő közreműködésével – igyekezett volna megtörni a főváros autonómiáját, szembeszállt vele, és lemondott. E pozícióban mondott utolsó beszédében az autonómiáért emelt szót, véleménye szerint az utána következők kinevezése már önmagában is sértette az alkotmányosságot.

Ezután az Országos Társadalombiztosító Intézet elnöki tisztségét vállalta el. Az évtized végén a német terjeszkedés ellen fellépő „törzsökös magyarok” vezetője, a Magyar Nemzetben a „Szellemi honvédelem” című rovat szervezője volt. Ezenkívül antifasiszta cikkeket írt az Esti Kurirba és A Mai Napba is. A Gestapo 1944-ben letartóztatta, majd koncentrációs táborban egy évvel később meghalt.

Ezt a fordulatos életpályát mutatja be Az Ipolytól Dachauig című, alapos kutatómunkára épülő könyvében. Közel négyszáz oldalon bőségesen olvashatunk Huszár egykori írásaiból, amelyek főként a nemzeti kötődésről, a magyar népről és a függetlenség iránti vágyakozásról szólnak. Olyan embert, politikust ismerhetünk meg például a család elbeszélései alapján, aki életében csupán egyszer sírt: a trianoni országvesztés bejelentésekor. Mert a hazát mindenekfelett szerette, és mindig a javát kereste. Sokat elmond róla az egyik beszédében elhangzott gondolata, amely a könyvben is olvasható: „Lelkesedéssel és teljes erőmmel mindent elkövetek, hogy hivatásomnak és küldetésemnek a legjobban megfeleljek.”

És sokat sejtet, ahogy munkatársai nyilatkoztak személyéről: „Huszár Aladár, akit a miniszterelnök a Nemzeti Egység Pártjának szervezetével megbízott, nekünk kedves, jó emberünk, akivel eddig is a legnagyobb együttérzéssel dolgoztunk és együttműködésünk a jövőt illetően is a legbarátságosabb és legszívélyesebb lesz.”

A tartalom mellett az információk tárházát gazdagítja 19 fejezeten át a számos korabeli fotó, térkép, újságcikk- és beszédrészlet, valamint lábjegyzet, amelyet egyedi és szinte ritkaságszámba menő igényes tipográfia tesz teljessé.

(Nagy László: Az Ipolytól Dachauig – Baráti Huszár Aladár élettörténete, Rozetta Stúdió, Budapest, 2018, 386 oldal. Ára: 2900 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.