Légcsatorna

Emlékeznek még az olvasók, milyen nagy esemény volt annak idején a Millenáris Park megnyitása? Húsz év sem telt el, és nagyszabású ráncfelvarrásra szorul a Millenáris Park.

Máté Enikő
2019. 03. 14. 12:56
null
A Nemzeti Táncszínház új épülete. Nincsenek fölösleges terek Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI–Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még az olvasók, milyen nagy esemény volt annak idején a Millenáris Park megnyitása? A Buda szívét évtizedekig elfoglaló egykori ipartelepből, a Ganz Villamossági Művekből a kétezres évek legelején született meg a közpark és az új múzeumi, közösségi intézmények együttese.

A bezöldülő parkban a régi indusztriális elemeket is megőrző, ám a kor legmodernebb trendjeit tükröző épületek között mintha csak a jövőben jártunk volna. Nem véletlen, hogy a park 2002-ben Europa Nostra Díjat kapott a műemléki védettségű gyárcsarnokok újjászületéséért. Az idő azonban itt is feltartóztathatatlanul rongálni kezdett mindent. A Millenáris Park modern városi köztérből konstans rendezvényhelyszínné alakult, elkoptak, elavultak az attrakciók.

Húsz év sem telt el, és nagyszabású ráncfelvarrásra szorul a Millenáris Park. Mégsem kell aggódni: az eddigi fejleményeket látva a park jobb lesz, mint valaha volt. Két nagy fejlesztés határozza meg a változásokat: egyrészt a Teátrum épületéből jelentős átalakítással megszületett a Nemzeti Táncszínház, másrészt a maradék gyártelep és az egykori minisztériumi irodaház elbontásával egészen a Margit körútig bővül a park. Ez nem mellékesen a budai hegyek felől légcsatornát nyit a legrosszabb levegőjű főutak közé tartozó Margit körútra.

A napokban átadott Nemzeti Táncszínház kortárs építészeti telitalálat. A maga műfajában, léptékében és megoldásaiban egyszerűen minden a helyén van benne. A legjobb mai magyar építészek közé tartozó Zoboki Gábor (Művészetek Palotája, karmelita kolostor), valamint Orlovits Balázs és Lente András tervei szerint született táncszínház első alkalommal teremt kifejezetten a hazai táncosok krémjének szánt otthont.

A szigorú szögletesség és a lágy hullámformák harmonikusan egészítik ki egymást a homlokzaton és az aulában egyaránt. Mi több, igazából el sem lehet választani egymástól a kettőt. Egyszerűnek tűnő, ám alaposan átgondolt megoldásokkal játszik az épület a külső környezettel és a beltérrel, a különböző funkciók lehetőségeivel. Az aula lépcsőháza egyben nézőtér, de kitüremkedik az üvegfalon túlra is. Az aula fölött hatalmas ívelt mennyezet húzódik – mely ív egyúttal a külső homlokzat leghangsúlyosabb eleme. Ez a mélyedés rejti magában zseniális megoldással a kisebbik előadótermet.

A Nemzeti Táncszínház új épülete. Nincsenek fölösleges terek
Fotó: MTI–Mohai Balázs

Az épület fő attrakciója – kívülről és belülről – az új aula, amely szándékoltan nyitott fórumként kíván szolgálni. Már most is járókelők fedezik fel a tereket, működik a kávézó, és jó időben lesz kiülős terasz is. Az emlegetett nagyszabású lépcsősor és galéria merész formákkal, igényes megoldásokkal járja körbe az aulát. Akárhová nézünk, tetszetős részletek bukkannak elő. Az egész épület tágas, még sincsenek fölösleges terek, minden alaposan, nagy műgonddal van átgondolva.

Igényes az anyaghasználat is: üveg, acél, szépen kidolgozott csomópontok és rengeteg ívelő faburkolat – funkcionalitás és szépség harmonikus elegye. A fenntartásra persze oda kell majd figyelni, mert a padlózat és a lépcsőház faanyaga nyilvánvalóan hamar elkezd kopni. Jó, hogy a Millenáris Park zegzugos tavacskájának egy részét feltöltötték az épület előtt, így átjárhatóbb lett a gyeppel bevont térség, amelyen máris apró gyermekek szaladgálnak. A Nemzeti Táncszínház elegáns és nagyvonalú, mégsem nagyzoló épület, mely egyúttal őrzi a térség ipari hagyományait. Egyszerű, letisztult, mégis látványos az összkép.

Most már csak arra vagyunk kíváncsiak, milyen lesz a Millenáris Park új, körútig nyúló meghosszabbítása. A látványtervek izgalmas, de kissé zavaros és túlzsúfolt csodavilágot ígérnek. Ebből még nem látszik sok minden, bár épül a hatalmas növényfal, amely függőleges keretet adna majd a plázaépület felől a parknak. Itt is lesz egy tavacska, és már nevelik az ide ültetendő fákat is. Reméljük, az új parkrészlet tényleg zöld lesz, és elsősorban a pihenést és a friss levegő áramlását fogja biztosítani az itt élőknek és az ide látogatóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.