Az alsóörsi Fogas hal erőlevessel holtversenyben nyerte meg a Balatoni kör által szervezett az Év Strandétele versenyt a balatonmáriai Port bisztro BalaToros ételkompozíciója,
Ha kíváncsi, milyen a hal erőleves, kattintson ide !
Balatonmárián egy merészet gondoltak és a nyári strandételek közt legnehezebb ételnek számító hurka-kolbász vonalat reformálták meg a Portban.
Balla György, tulajdonos azt mondta, hogy a három évvel ezelőtti TOP 5 közé kerülés és a tavalyi második helyezés után idén már sokkal tudatosabban készültek a versenyre Horváth Andrással, a jelenlegi séffel, aki teljes mértékben szabad kezet kapott a kreáció megalkotásához.
Az új kiírás szerint idén egy olyan étellel lehetett nevezni, ami szerepel a jelenlegi balatoni strandbüfé kínálatban és helyi alapanyagból készül.
– A balatoni strandokon a mai napig megtalálható a hurka-kolbász, lángos kínálat, mi bebizonyítottuk, hogy az ilyen ételeket is lehet úgy készíteni, hogy megfeleljenek a modern kor gasztronómiai igényeinek – mondta György.
A BalaToros az általában rettenetesen igénytelenül mustárba fektetett hurkák és kolbászok helyett vertikális tálalással tette vizuálisan is gusztusossá az ételt.
A Portban kínált fogás lenyűgöző. A tálon véres és májas hurka, kolbász, káposzta és sült krumpli, valamint magos mustár és kenyér érkezett.
A panko morzsába forgatott hurka falat egész különleges, nem csak a látvány egyedi, a roppanós panír alatt a lágy hurka íze azt az ízélményt hozta, ami a nagymama konyháját juttatja eszünkbe.
A sült káposzta is régi somogyi recept alapján készül. Horváth András séf árulja el a titkos receptet:
– A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára sütjük. A vöröshagymát is kockára vágjuk és rádinszteljük a szalonnára, addig hideg vízben többször átmossuk a savanyú káposztát, majd lecsöpögtetjük, és rápirítjuk a hagymás-szalonnás ragura. Kis alaplével felöntjük és készre pároljuk. Teszünk bele babérlevelet, sót, borsot, borókabogyót, és jól lepirítjuk.