Egy újragondolt téli klasszikus lett az Év balatoni strandétele

Kóstolt már rántott hurkát? Gondolta volna, hogy az Év balatoni strandétele egy disznótoros fogás lesz?

Forrás: likebalaton.hu2020. 07. 23. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alsóörsi Fogas hal erőlevessel holtversenyben nyerte meg a Balatoni kör által szervezett az Év Strandétele versenyt a balatonmáriai Port bisztro BalaToros ételkompozíciója,

Ha kíváncsi, milyen a hal erőleves, kattintson ide !

Balatonmárián egy merészet gondoltak és a nyári strandételek közt legnehezebb ételnek számító hurka-kolbász vonalat reformálták meg a Portban.

Balla György, tulajdonos azt mondta, hogy a három évvel ezelőtti TOP 5 közé kerülés és a tavalyi második helyezés után idén már sokkal tudatosabban készültek a versenyre Horváth Andrással, a jelenlegi séffel, aki teljes mértékben szabad kezet kapott a kreáció megalkotásához.

Az új kiírás szerint idén egy olyan étellel lehetett nevezni, ami szerepel a jelenlegi balatoni strandbüfé kínálatban és helyi alapanyagból készül.

– A balatoni strandokon a mai napig megtalálható a hurka-kolbász, lángos kínálat, mi bebizonyítottuk, hogy az ilyen ételeket is lehet úgy készíteni, hogy megfeleljenek a modern kor gasztronómiai igényeinek – mondta György.

A BalaToros az általában rettenetesen igénytelenül mustárba fektetett hurkák és kolbászok helyett vertikális tálalással tette vizuálisan is gusztusossá az ételt.

A Portban kínált fogás lenyűgöző. A tálon véres és májas hurka, kolbász, káposzta és sült krumpli, valamint magos mustár és kenyér érkezett.

A panko morzsába forgatott hurka falat egész különleges, nem csak a látvány egyedi, a roppanós panír alatt a lágy hurka íze azt az ízélményt hozta, ami a nagymama konyháját juttatja eszünkbe.

A sült káposzta is régi somogyi recept alapján készül. Horváth András séf árulja el a titkos receptet:

– A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára sütjük. A vöröshagymát is kockára vágjuk és rádinszteljük a szalonnára, addig hideg vízben többször átmossuk a savanyú káposztát, majd lecsöpögtetjük, és rápirítjuk a hagymás-szalonnás ragura. Kis alaplével felöntjük és készre pároljuk. Teszünk bele babérlevelet, sót, borsot, borókabogyót, és jól lepirítjuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.