A Delish készítette a hiánypótló összefoglalást a világ legbüdösebb ételeiről, amelyek között helyet kapott egzotikus gyümölcs, erjesztett szója, és természetesen az aromás sajtok képviselői sem maradhattak ki.
Natto
Nemcsak kegyetlenül büdös, de látványra is rettenetes a natto, a japán nemzeti ételek egyike. Nyers szójababot takar, amelyet egy baktériumfaj készít el nekünk. Egyrészt megpuhítja a babot, másrészt fura, nyúlós, ragadós anyaggal vonja be. Az erjesztett szójababot Japánban viszonylag gyakran fogyasztják, néha rizzsel és miszólevessel, szusiban vagy tésztaételek részeként. Szokatlan textúrája mellett a nattónak csípős illata van, gyakran hasonlítják a büdös zokniéhoz.
Durián
A durián egy Délkelet-Ázsiában honos gyümölcs, Thaiföld és Malajzia a fő termesztői. Szaga leginkább a romlott húsra és a rothadó hagymára emlékeztet, ami miatt hazájában gyakran táblákkal is jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, ahogy a repülőgépeken is.
A szag eredetére, okára és funkciójára sokan kíváncsiak: a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói korábban kiderítették, hogy egy, a gyümölcsben lévő ritka aminosav, az etionin okozza a szagot. És hogy mi célból? Jó eséllyel azért, mert a pusztító bűz rengeteg állat számára csalogató, és az intenzitása miatt kilométerekről is megérzik, amivel segítik a magok terítését és a növény szaporodását.
Limburger sajt
Bár egyesek szerint a Vieux Boulogne büdösebb, a sajtok versenyének győztese általában mégis a Limburger. Eredetileg a belgiumi Limburgban állították elő, Németországba a XIX. század közepén, a belga munkások tömeges betelepedése során került. A tengerentúlon is vannak rajongói, Wisconsinban például népszerű a Limburger-szendvics, amibe még hagymaszeleteket is tesznek.
Iru
Az iru erjesztett és feldolgozott szentjánoskenyérbabot takar, amit hazájában, Nigériában általában fűszerként használnak. Miközben különösen erős illata van, főzés közben ízjavító hozzávalóként működik a levesekben és pörköltfélékben. A szárított iru gyengébb ízű és szagtalan, mint a friss, habár a szárított változat főzése során az erős íz és szag nagy része újra visszaáll, és eredeti formájában bűzölög tovább.