Folyamatosan zsugorodnak az új-dél-walesi koalapopulációk

Az élőhelyeik elvesztése és a bozóttüzek okozta stressz miatt óriási terhelés nehezedik az erszényesek immunrendszerére.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 21:14
null
Sydney, 2020. január 14. Purkunas, a Sydneytõl 100 km-re nyugatra lévõ Kék-hegységben pusztító erdõtûzbõl kimentett koala nézelõdik egy faágon a Taronga Állatkert kórházában 2020. január 14-én. A délkelet-ausztráliai tûzvészben eddig 25-en haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élõvilágban, akár egymilliárd emlõs, madár és hüllõ pusztulhatott el. Az erdõ- és bozóttüzek eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érintettek a kontinensországban. MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan zsugorodnak a koalapopulációk a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban, ahol a természetes élőhelyeik elvesztése és a bozóttüzek okozta stressz miatt óriási terhelés nehezedik az erszényesek immunrendszerére. „Az adatok szerint a koalapopulációk a terhelhetőségük maximumán működve próbálnak megbirkózni a környezeti változásokkal” – mondta Edward Narayan, a tanulmány egyik szerzője. A Nyugat-sydney-i Egyetem kutatói több mint 12 ezer olyan koala adatait elemezték, amelyet Új-Dél-Wales állam három „fő koalagócpontjának” egyikéről mentettek ki 1989 és 2018 között.

A vizsgálat szerint a populációk folyamatos csökkenésének elsődleges oka betegség volt – általában a vakságot és meddőséget okozó klamídia -, amelyre az állatok fogékonyabbá váltak a „stresszfaktoroknak való hosszú távú kitettség miatt”.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint a természetes élőhelyeik elvesztése és a betegségek a „kihalás szélére sodorják” a koalákat.

A helyi közösségi csoportok és önkéntesek sikerrel kikezelték a beteg koalák egy részét, ám Narayan szerint a populációcsökkenés megállítása érdekében „a környezetet kell meggyógyítani és nem az egyes állatokat”.

Az adatok azt mutatják, hogy a koalák ügyében kijelölt irányvonal és intézkedések hosszú távon nem tudják biztosítani a faj túlélését.

Négy évvel ezelőtt 329 ezerre becsülték a koalák számát Ausztráliában. Narayan következő tanulmánya azt fogja vizsgálni, hogy a közelmúltbeli bozóttüzek hogyan befolyásolták ezt a számot, amely várhatóan sokkal alacsonyabb lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.