Továbbra is túl gyakori az egyszer használatos műanyag alkalmazása

Az európai emberek növekvő klíma- és környezettudatossága ellenére még mindig túl sok műanyagot termel és használ a társadalom – állapította meg csütörtökön bemutatott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Forrás: MTI2021. 01. 29. 12:12
null
Még ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai vizekben felhalmozódó maszkokról és egyszer használatos zacskókról készült felvételek hatására a koronavírus-járvány idején még inkább a figyelem középpontjába került a műanyagszemét problémája. Még ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása.

„A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók” – mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója.

A legjobb módszer a szakértők szerint egy alapvetően fenntartható és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani.

A koppenhágai székhelyű szervezet jelentése szerint Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekszenek az értékek.

Még ma is túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása
Fotó: Pixabay

A nyugat-európaiak fejenként évente háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag. A közép-európai felhasználást nem közölte a jelentés.

A szakértők szerint a pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot. Viszont éppen a járvány elleni védekezésben nagy szerepet játszik a műanyag: a maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához. Az éttermek egy része házhozszállítási szolgáltatásra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg. Megnövekedett az online vásárlások száma és így a házhoz szállított csomagok száma is.

Mindezek veszélyeztethetik az Európai Uniónak a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.

Pelikánok tömeges pusztulása miatt zárt be egy madárpark

Legalább 750 pelikán pusztult el a Szenegál északi részén lévő Nemzeti Madárrezervátumban, ezért a parkot bezárták.

A tömeges pusztulás okát vizsgálják, a madárinfluenzát azonban már az első elemzések kizárták.

A Djoudj rezervátum vadőrei január 23-án egy lápos részen 740 fiatal és 10 felnőtt” pelikán tetemét találták meg – közölte a környezetvédelmi miniszter, aki azonnal boncolást és a minták elemzését rendelte el.

Azóta a tetemeket elővigyázatosságból elégették, a látogatást, így a rezervátum folyóin szokásos kenutúrákat is felfüggesztették.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.