Gyümölcsbor maradványaira bukkantak a Csin-dinasztia előtti korból

A folyadékmintákat vizsgálva a régészek illékony szerves összetevőket és számos borhoz köthető szerves savat találtak.

Forrás: MTI2021. 03. 21. 17:19
A worker uses laboratory instruments to obtain a sample of red wine as part of a project to capture and reuse greenhouse gases produced in the wine industry, in Concepcion
Először találtak a kínai régészek a Csin-dinasztia előtti korból származó gyümölcsbort (a kép illusztráció) Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai régészek a Csou-dinasztia (i.e.1046-256) idején készült gyümölcsbor maradványokra bukkantak egy ősi sírban az észak-kínai Sanhszi tartomnáyban lévő Jüncseng városban.

Nyolc bronz edényt ástak ki tavaly a sírból, két jól lezárt kannában folyadékot találtak

– közölte Kao Jün, a régészcsoport vezetője.

Először találtak a kínai régészek a Csin-dinasztia előtti korból származó gyümölcsbort (a kép illusztráció)
Fotó: Reuters

A folyadékmintákat vizsgálva a régészek illékony szerves összetevőket és számos borhoz köthető szerves savat találtak. A folyadékról később megállapították, hogy gyümölcsbor maradványai – mondta Li Csing-pu, a Kínai Tudományos Akadémia kutatócsoportjának a tagja.

Ez az első alkalom, hogy gyümölcsbor maradványokat találtak a Csin-dinasztia (i.e. 221-207) előtti korból

– jegyezték meg a régészek.

A sír feltárását múlt év áprilisa és decembere között végezték, a mintegy 1200 négyzetméternyi területen több mint ötszáz különféle anyagból – réz, jáde, kő, lakk és arany – készült tárgyat találtak.

Nem akármilyen épület maradványait fedezték fel kínai kutatók

Rendkívül érdekes ősi leletre bukkantak január közepén a Tali városban folyó ásatásokon, Kína délnyugati Jünnan tartományában. A most feltárt templomegyüttes a Nancsao birodalom idejéből származik, amely a Tang dinasztia uralkodása alatt jött létre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.