Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

A bőrrák azonnali diagnosztizálására fejlesztettek ki módszert

Forrás: MTI
2021.04.20. 12:36
A bőrrák azonnali diagnosztizálására fejlesztettek ki módszert

A bőrrák azonnali, automatikus és fájdalommentes diagnosztizálására optikai módszert fejlesztettek ki izraeli kutatók – közölte a Tel Aviv-i Egyetem (TAU).

Ez a nem invazív módszer más, mint a rutinszerűen használt, hosszabb időt és műtétet igénylő módszer – olvasható az intézmény által a Medical Physics című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban.

Az új fejlesztéstől azt várják, hogy forradalmasítja a bőrrák, és talán a rák más fajtái diagnosztizálásának területét és ezzel életeket menthet meg – írták.

Az új technológia, amely speciális optikai szálakon alapul, képes különbséget tenni a bőrön kialakult jóindulatú és rosszindulatú elváltozás között és még a bőrrák egyes változatait is meg tudja különböztetni, például az életveszélyes melanomát és a szintén rosszindulatú, de kevésbé veszélyes elváltozásokat.

A bőrrák azonnali diagnosztizálására optikai módszert fejlesztettek ki izraeli kutatók
Fotó: Flickr

Már mintegy 100 kórházi páciensnél sikeresen alkalmazták a módszert a TAU közlése szerint.

„A láthatóval ellentétben az infravörös tartományban a különböző anyagoknak különböző színük van az adott anyag kémiai összetevőitől függően. Ez alapján rájöttünk arra, hogy az ilyen színek azonosítására képes műszerekkel megkülönböztethető az egészséges bőr, a jóindulatú elváltozás és a rosszindulatú elváltozás, mert mindegyiknek más a színe, így azonosítható a melanoma is” – fejtették ki tanulmányukban a szakemberek.

A tudósok ezeknek a színeknek az azonosítására képes innovatív rendszert fejlesztettek ki. Az optikai szálakkal képesek azonnal azonosítani a vizsgált elváltozás színét.

A borítókép illusztráció

A jövőben akár halálos fegyverré is válhat az emberi nyál

A viperákhoz, csörgőkígyókhoz hasonlóan „mérgessé„ válhat-e az ember, megjelenhet-e a nyálában méreganyag? Egy most megjelent kutatás szerint minden biológiai eszközünk meg van ahhoz, hogy mérget termeljünk, de ugyanez elmondható szinte az összes hüllőről és emlősről is.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.