időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Egy láncra vert elefántért indult mentőakció

Forrás: MW
2021.04.08. 12:13
Egy láncra vert elefántért indult mentőakció

Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy megmentsenek egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette nyomorúságos életét a Jalisco állambeli Guadalajarában.

Az akció kezdeményezői megvásárolták és kedden kiszabadították a láncra vert, Big Boy néven ismert egykori cirkuszi elefántot, hogy előbb a 700 kilométerre északra fekvő Culiacán állatkertjébe szállítsák rehabilitációra, majd egy külön az elhagyott állatok befogadására létrehozandó tágas rezervátumban helyezzék el – derül ki a délmagyar.hu cikkéből.

Az állatos cirkuszi mutatványok hat évvel ezelőtti betiltása óta Mexikóban

az egykori cirkuszi vadállatok 80 százaléka pusztult el és további 20 százalék – köztük több oroszlán és tigris – tengődik fogságban rettenetes körülmények között,

mert bevétel híján gazdáiknak nincs pénzük az etetésükre, gondozásukra.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

A kihalás fenyegette ázsiai elefántokhoz tartozó Big Boy

életéből három évtizedet töltött ketrecbe zárva egy cirkuszban.

2015 óta már nem kellett fellépnie a manézsban, viszont gazdái nem is törődtek vele megfelelően és a szabadságát sem nyerte vissza.

Az öttonás láncra vert állat közúti átszállítása Jalisco államból az északi Mexico államba nagy kihívás elé állítja a szervezőket, ezért az elefántot a Mexikói Állatkertek, Keltetők és Akváriumok Szövetségének (AZCARM) számos specialistája kíséri el útján.

Az AZCARM már korábban megpróbált átalakítani egy területet Jalisco államban a tervezett Ostok állatmenhely számára, de a projekt tavaly megrekedt a közbiztonság megromlása miatt Chalco város polgármesterének meggyilkolása után. A projektet most újraindítják.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az állatszámlálást ötévente tartják, a tavalyit azonban elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Most viszont hat év után újra összeszámolják az orrszarvúkat Nepálban.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.