Fegyencteleptől az ökobörtönig – Híres és hírhedt fegyházak

Lassan fél évszázada, hogy bezárták a San Franciscó-i, Alcatraz néven hírhedtté vált fegyintézetet. Ebből az alkalomból bemutatunk néhány régi és néhány ma is működő börtönt – igyekeztünk a különlegességeket kiválogatni – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 04. 25. 12:14
null
Az Alcatraz Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hôa Lò börtön. A nevet a „pokol lyukaként” is említik. 1886–1889 között építették a franciák, utánuk a Vietnami Demokratikus Köztársaságé lett. Embertelen körülmények között amerikai hadifoglyokat őriztek itt, akik ezért Hanoi Hiltonnak gúnyolták. A kö­zelmúltban elhunyt John McCain, az amerikai haditengerészet pilótája, későbbi szenátor öt és fél éves hadifogságának egy részét itt töltötte.

If vára (Château d’If). Marseille kikötőjével szemben áll a hasonló nevű szigeten. Híressé a Monte Cristo grófja című Dumas-regény tette, amelyben az Edmond Dantes nevű elítélt töltötte itt életfogytiglani börtönbüntetését, s csak 13 év után sikerült megszöknie. A várbörtön a XVI. században épült, nap­jainkra helyreállították. Az elszántabb turistáknak lehetőségük nyílik éjszakánként körülbelül 600 euróért egy 500 éves cellában aludni.

Tower (London). Egykor a brit koronázási ékszereket őrizte, de 1100-tól a XX. század közepéig börtönként működött. A híres foglyok között volt Sir Thomas More, VI. Henrik király, Boleyn Anna és Catherine Howard (mindketten VIII. Henrik feleségei), és Hitler helyettese, Rudolf Hess is, akit 1941-ben, miután az angolok nem voltak hajlandók vele tárgyalni, a Towerbe zártak. Innen vitték Nürnbergbe, ahol életfogytiglant kapott.

Ördög-sziget (Francia Guyana). 1852-ben nyitották meg, az itteni fegyenctelep az egyik leghírhedtebb a történelemben. Az egykori fogoly, Henri Charrière önéletrajzi regényéből 1973-ban filmet készítettek Pillangó címmel, Steve McQueen és Dustin Hoffman főszereplésével.

Alcatraz. Valószínűleg az Egyesült Államok leghíresebb fegyháza, ez volt az ország első maximális biztonságot és minimális kényelmet nyújtó börtöne. Itt tartották fogva a legnotó­riusabb bűnözőket, például Al Caponét. A San Franciscó-i öböl sziklás szigetén kialakított Alcatrazról azt mondták, onnan lehetetlen megszökni. A 36 férfiból, akik mégis megpróbálták, 23-at elkaptak, hatot lelőttek, kettő megfulladt. A maradék ö töt többé nem látták, de úgy tartják, ők is a vízbe vesztek.

Az

Justizzentrum Leoben (Ausztria) – az ötcsillagos börtön. A rossznyelvek szerint az országban azért magas a lopások száma, mert ha nincs pénzem, ellopok valamit, aztán majd csak eltengetem a napjaimat egy ilyen börtönben. Az intézetben több sportolási lehetőség is van, a rabok hozzáférhetnek az internethez, részt vehetnek nyelvtanfolyamon, és a párok külön cellát is kaphatnak egy időre.

Bastoey-szigeti fogház (Norvégia) – a világ első ökobörtöne. A kis szigeten fekvő börtön többek között napenergiát használ, mindent újrahasznosít, és a legtöbb ételt saját maga termeszti. Az életstílus inkább egy nyári táborra hasonlít: van teniszpálya, lovaglási lehetőség, illetve, ha elég meleg a tenger, úszni is lehet. Nincsenek falai és biztonsági rendszere sem, az elítéltek szabadon mozoghatnak a 80 épület között.

A teljes cikk, benne még több híres börtönnel ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.