Fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál

Megjelenése aggodalmat keltő, a szakértők szerint a sarkvidéki jég olvadásával is összefüggésben lehet.

Forrás: MTI2021. 04. 23. 13:16
null
Meglepő módon egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál Fotó: NOMAD Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő módon egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál. Megjelenése aggodalmat keltő, a szakértők szerint a sarkvidéki jég olvadásával is összefüggésben lehet.

Ezek a hatalmas állatok a Föld más régióiban élnek: a Csendes-óceán keleti és nyugati vizeiben. A láthatóan kíváncsi állatot legutóbb a Róma melletti Fiumicino közelében látták, a part mentén – közölte csütörtökön a partiőrség.

A nagyjából egyéves bálnát a napokban a Nápolyi-öbölben, Sorrentónál és a Ponza-sziget közelében is látták elúszni. A partiőrség felszólította az embereket, hogy ne zavarják a mintegy 15 méteres állatot. Ugyanezt kérték az állatvédők is. A La Repubblica című olasz napilap Wally-nak nevezte el a félelmet nem mutató, kíváncsi bálnát.

Az állat egyszer már beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították.

Az, hogy szürke bálna (Eschrichtius robustus) tűnik fel a Földközi-tengerben, nagyon ritka és különleges dolog. Legutóbb 2010-ben tűnt fel egy egyed Izrael partjainál.

Meglepő módon egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál
Fotó: Flickr

Szakértők feltételezése szerint az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceánba, ahol gyakorlatilag kihaltak ezek a tengeri emlősök.

A szürke bálna part mentén élő faj, egyedei gyakran nyomulnak be nagy lagúnákba, az egyed vélhetően így talált utat a Földközi-tengerbe is – írták a Marevivo szervezet bálnavédői. „Valószínűleg alultáplált, mert ökoszisztémánk nem kínál számára elegendő táplálékforrást. De elég erős ahhoz, hogy élelemkeresésre induljon” – írta a szervezet.

„Életben marad? Minden az élelemtől függ” – idézte a La Repubblica Jorge Urban mexikói bálnaszakértőt. Az állat hosszú utat tett meg. „Észak-Amerika, Izland, Spanyolország és végül a Földközi-tenger, amely egy nagyszerű lagúna számára” – mondta Urban.

Más szakértők fiatal kora alapján úgy vélik, elképzelhető, hogy az állat már az Atlanti-óceánban született.

Hetven kardszárnyú delfin támadt rá egy kék bálnára + videó

Órákig tartó drámai küzdelemben végzett mintegy hetven összeverődött kardszárnyú delfin egy viszonylag fiatal, 17 méter hosszú kék bálnával. A kardszárnyú delfinek rendszeresen vadásznak a náluk jóval nagyobb cetekre, de általában csak kicsi, mindössze néhány egyedből álló rajokban. Ami példátlannak számít az ausztrál partvidéken megfigyelt esetnél, az a támadás tömeges jellege, és a zsákmányolásban részt vett kardszárnyú delfinek kiugróan magas száma.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.