időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Forrás: origo.hu
2021.04.10. 15:57
Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Habár a Szuezi-csatorna markológép-kezelője nem örült annak, hogy mémek sztárjává vált a közelmúltban, elmondása szerint azonban ez még keményebb munkára sarkallta. A világot bejárt fotón látható markolókezelő szakember a Business Insidernek nyilatkozott – olvasható az Origón.

A 28 éves Abdullah Abdel-Gawad és kotrógépe lett a legújabb mémsztár, amint ketten együtt heroikus küzdelmet folytatnak a Szuezi-csatorna partjainál az Ever Given teherhajó sikeres kimentése érdekében. A hajó közelmúltbeli kálváriájáról az Origo részletesen beszámolt, például ebben a cikkében.

Az Ever Given beszorulását szinte azonnal tucatnyi fénykép örökítette meg, amelyek futótűzként terjedtek el a világsajtóban és az interneten. Az emberek nem hittek a szemüknek, elképedve meredtek ezekre a bámulatos felvételekre. A teherhajó ugyanis a világkereskedelem egyik kulcsfontosságú útját blokkolta határozatlan időre, óránként több millió dollár kiesést okozva. A mentési akció egyik legtöbbet látott felvétele a felhőkarcoló méretű hajót és mellette a jelentéktelennek tűnő markoló nem mindennapi párosát ábrázolja, az illusztráció szövege pedig: „Az elmúlt év legelképesztőbb kétségbeesése – Te igazán mindent beleadsz.”

Internetes sztár lett a markológép vezető szakember, aki kiásta a hajót
Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

 

Abdullah 6 napon át megállás nélkül dolgozott a teherhajó kimentésén, így ő a utolsók között volt, aki szembesült a Szuezi-csatorna hatóság által március 25-én készített felvétellel és így mémmé válásával.

Az emberek Egyiptomban és a világ számos más pontján az Ever Givent és az azt menteni igyekvő markolót vetítették ki saját problémáik és az ezekhez rendelkezésükre álló, egyáltalán nem megfelelőnek tűnő eszközök illusztrálására.

Abdullah tisztában volt a munkája kiemelt jelentőségével, és hogy mennyire fontos küldetést teljesít, de nem akarta, hogy személye a hajó sikeres elvontatása előtt reflektorfénybe kerüljön. Utólagos megítélése szerint ugyanis az Ever Givent vontató hajók és tengerészei, akik szintén jelentős részt vállaltak a teherhajó kiszabadításában, méltatlanul kevés figyelmet kaptak.

A markolókezelő elmondása szerint nagyon félelmetes volt közvetlenül a hozzá képest gigantikus méretű teherhajó alatt dolgozni. Becslése szerint az Ever Given körülbelül 6 méterrel magasabb szinten szorult be, mint ahogy természetes állapotban úsznia kellett volna. Rettegéssel töltötte el annak lehetősége, hogy mialatt ő és gépe a szikla és az iszap kikotrásán dolgozik, a teherhajó rájuk zuhanhat.

Abdullah kollégái nem mertek ennyire közel menni a teherhajóhoz, ők inkább a közelben felhalmozott törmelék elszállításával foglalkoztak.

A híressé vált gépkezelő azóta is az élményei hatása alatt áll, elmondása szerint a hasonló helyzetekben a szavak helyett a tettek mezejére kell lépni, hiszen így lehet a legtöbbet tenni az ügy sikere érdekében.

Az eredeti cikket és képeket IDE KATTINTVA talál.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.