Páratlan felvételt tett közzé a NASA a Tejútrendszer központjáról

Pompás új felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról az amerikai űrkutatási hivatala (NASA) a honlapján. Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza egy teljes évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU, MTI2021. 05. 31. 8:45
null
A NASA a Tejút lenyűgöző képéről tett közzé egy fotót Forrás: NASA / CXC / UMASS / QD WANG; RÁDIÓ: NRF / SARAO / MEERKAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja.

Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

A NASA a Tejútrendszer lenyűgöző képéről tett közzé egy fotót
Fotó: NASA / CXC / UMASS / QD WANG; RÁDIÓ: NRF / SARAO / MEERKAT

A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat

– magyarázta Wang. – Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett

(több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira), földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.