időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Páratlan felvételt tett közzé a NASA a Tejútrendszer központjáról

Forrás: ORIGO.HU, MTI
2021.05.31. 08:45
Páratlan felvételt tett közzé a NASA a Tejútrendszer központjáról

Pompás új felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról az amerikai űrkutatási hivatala (NASA) a honlapján. Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza egy teljes évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette – olvasható az Origo cikkében.

A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja.

Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

A NASA a Tejútrendszer lenyűgöző képéről tett közzé egy fotót
Fotó: NASA / CXC / UMASS / QD WANG; RÁDIÓ: NRF / SARAO / MEERKAT

A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat

– magyarázta Wang. – Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett

(több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira), földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.