időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása

Forrás: ORIGO.HU
2021.06.19. 10:04
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása

Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során – közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész – olvasható az Origo cikkében.

Jelenleg is folyik a Királykripta feltárásakor talált csontok DNS- vizsgálata

Elmondta, hogy I. András király sírhelye közelében, az altemplomban feltételezhetően az apátság alapítójának vagy hozzátartozójának csontjaira bukkantak. A csontok DNS-vizsgálata jelenleg folyik, eredmény szeptemberre várható.

A feltárás eredményeként egy „középkori tér” jött létre, ahol az eredeti sírgödör, valamint középkori padlómaradványok nyomai láthatók.

A felújítás alatt álló tihanyi apátság
MTI/Krizsán Csaba

Az áprilisban megkezdett munkálatok során előkerült egy 18. századi mellkereszt, valamint 16-17. századi lőszermaradványok, pénz, koporsószögek és bronz veretek. Az altemplom falában egy fülkét találtak, amely valószínűleg a sírra néző betekintő nyílás lehetett – tette hozzá.

A tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható
MTI/Krizsán Csaba

Mint mondta,

Az évszázadok során sokakat temettek el az altemplomban, akiknek a megmaradt csontok alapján nem könnyű az azonosításuk,

de a kor és a nem meghatározását követően annyi biztosan ki fog derülni, hogy az Árpád-ház valamely tagjának földi maradványai-e az összegyűjtött csontok.

Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplomban lévő Királykripta feltárása során
MTI/Krizsán Csaba

Megtalálták a sörösüvegben rejtett időkapszulát

Takács Ágoston emlékeztetett arra, hogy 1953-ban is végeztek itt ásatásokat, akkor elhelyeztek egy időkapszulát.Az időkapszulaként elrejtett sörösüveget a hétfői rendezvényen feltörték, benne papírdarabokat találtak, ezeken az írás azonban már nem volt olvasható. Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte, hogy I. Andrást, a tihanyi apátság alapítóját

1060-ban helyezték örök nyugalomra a Királykriptában.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele és Takács Ágoston vezető régész feltöri a feltárás során fellelt, az 1953-ban végzett ásatások idején időkapszulaként elrejtett sörösüveget
MTI/Krizsán Csaba

A csaknem ezer éves altemplomot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve tárták fel – tette hozzá.

Az üvegben papírdarabokat találtak, ezeken az írás azonban nem volt olvasható
MTI/Krizsán Csaba

Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus elmondta, hogy I. András (1015-1060) fia, Dávid (1053/1055-1094?)is itt lett eltemetve.

Az 1953-as ásatások befejeztével a középhajóban elhelyeztek három ládát, ebben találtak most rá a vélhetően legkorábbi temetkezési maradványokra – jegyezte meg Mende Balázs Gusztáv.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.