Gímszarvasborjakkal gyarapodott a körösvölgyi állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkjában május 13-án és 19-én jöttek világra az első idei gímszarvasborjak. A kis gímszarvasok, mint minden eddig itt született gímborjú, a hétesztendős büszke bika, Bátor utódjai – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 01. 11:41
null
Pomáz, 2021. május 15. Gímszarvastehén (Cervus elaphus) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. május 15-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gímszarvasoknál az ellés folyamata rövid és a borjú is hamar lábra áll. A gímszarvasok 240 napi vemhesség után hozzák világra borjaikat, melyek testtömege elérheti a 15 kilogrammot is. A nemüktől függően bika-, illetve ünőborjak általában nagyjából hét hónapos korukig szopnak, de már három hónaposan elkezdenek füvet is enni. Kezdetben barna alapon fehér pöttyösek, majd 6-8 hónapos korukban színük vörösesbarnára változik.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark legújabb pöttyös jövevényeit már a látogatók is megtekinthetik.

A gímszarvas hazánk és a Pilisi Parkerdő legnagyobb testű vadfaja, a kifejlett bikák testsúlya meghaladhatja a 200 kilogrammot is. A nőstény állatot tehénnek (ellés előtt ünőnek), míg kicsinyét borjúnak hívják. Agancsot csak a hímek, azaz a bikák viselnek, akik minden tél végén elhullajtják, majd tavasszal újranövesztik fejdíszüket, ami akár nyolc-tíz kilogrammosra is megnőhet. Erdei élőhelyén a gímszarvas legfőbb táplálékát a leveles hajtások és ősszel a makk jelenti. Napi nyolc-tíz órát táplálkozik, aminek felében kérődzik.

Szaporodási időszaka, a jellegzetes szarvasbőgés szeptemberben kezdődik.

Gímszarvastehén
Fotó: MTI/Kovács Attila

A bikák ilyenkor hangos bőgésükkel csalogatják magukhoz a teheneket, és ijesztik el vetélytársaikat, akikkel gyakran össze is csapnak. A Pilisi Parkerdő szakemberei minden évben vezetett túrákat szerveznek a szarvasbőgés iránt érdeklődők számára.

A gímszarvasborjak április–májusban tíz kilogramm körüli testtömeggel születnek. A szarvastehén jó anya, hosszan gondozza kicsinyét, akit hat-nyolc hónapon keresztül szoptat. A tehén és borja szagról ismerik fel egymást. Az ünők életük végéig anyjukkal maradnak, míg a bikaborjak egy-másfél év után önállósodnak.

A gímszarvas érzékeny állat, sokkal kevésbé alkalmazkodóképes, mint például a vaddisznó. A nagyfokú emberi zavarás miatt a 80-as években eltűnt a budapesti erdőkből, de a Budai-hegység fővárostól távolabb eső részein, a Pilisben, a Gödöllői-dombságban és a Gerecsében stabil az állománya.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.